toplinski val

Požari haraju Turskom uključujući i pokrajinu pogođenu razornim potresima

17.07.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Turski vatrogasci u ponedjeljak nastoje obuzdati šumske požare u najmanje tri pokrajine, uključujući Hatay na jugu zemlje koji je u veljači pogođen razornim potresima

Ukupno 19 zasebnih šumskih požara je izbilo diljem zemlje tijekom vikenda, a dosad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Neki mještani su nakratko prebačeni u bolnicu, objavila je državna novinska agencija Anadolija.

Turska se poput ostatka južne Europe suočava s toplinskim valom. Vlasti su upozorile na rizik od šumskih požara.

Zrakoplovi i helikopteri se drugi dan zaredom koriste kako bi se pomoglo vatrogascima u okrugu Belen u pokrajini Hatay.

Dvije osobe su pritvorene zbog sumnje da su izazvale tamošnji požar, napisao je ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya na društvenoj mreži Twitter.

Sedam kuća i četiri automobila oštećeni su u požaru u Hatayu, prema agenciji.

Hatay je jedna od pokrajina koje su najteže pogođene potresima 6. veljače, u kojima je poginulo više od 50.000 ljudi. Mnogi ljudi i dalje žive u skloništima.

Otprilike 360 kilometara zapadno, u okrugu Gülnar pokrajine Mersin, u požaru je uništeno pet kuća, a četiri sela su evakuirana, izvijestila je agencija Anadolija.

Četrnaest osoba je hospitalizirano zbog izloženosti gustom dimu u zapadnoj pokrajini Çanakkale. Dvoje je još uvijek na liječenju, napisala je turska agencija.

U izvješću se dodaje da je 13 helikoptera, pet zrakoplova i gotovo 80 kamiona korišteno kako bi se požari stavili pod kontrolu.