ZAGAĐEN ZRAK

Požar u pogonu tvornice Pan: Razina ugljičnog monoksida viša je od dopuštene

12.06.2018 u 15:58

Bionic
Reading

Razina ugljičnog monoksida u zraku viša je od dopuštene vrijednosti na području oko pogona tvrtke Pan na Radničkoj cesti u Zagrebu nakon što je tamo noćas izbio požar, izvijestili su iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama

'Nakon obavljenih višestrukih mjerenja na samom požarištu vrijednosti ugljikovog monoksida (CO) izmjerene su u vrijednostima do 92 ppm, što predstavlja vrijednost iznad graničnih dopuštenih vrijednosti propisanih Pravilnikom o graničnim vrijednostima izloženosti opasnim tvarima pri radu i o biološkim graničnim vrijednostima (NN 13/9, 75/13, 51/16). Ove vrijednosti su očekivane s obzirom na neposrednu blizinu požarišta.

Razine ugljikovog dioksida (CO2) nisu odstupale od propisanih graničnih vrijednosti.

S ciljem utvrđivanja mogućih nepoznatih organskih zagađenja u zraku, izuzeti su uzorci i izvršena je analiza uzoraka zraka plinskom kromatografijom vezanom na spektrometriju masa (GC-MS). U uzorcima zraka utvrđene su manje količine spojeva iz skupine BTEX-a (etil benzen, m,p-ksilen i o-ksilen), spojeva iz skupine trimetil benzena i tragovi spojeva iz skupine ugljikovodika. Predmetni spojevi uobičajeno se oslobađaju tijekom izgaranja gorive mase ove vrste. Osim navedenih spojeva, u dostavljenim uzorcima nije utvrđena prisutnost toksikološki značajnih spojeva.

Na lokacijama udaljenijim od mjesta izbijanja požara nisu zabilježena značajnija odstupanja od svakodnevnih mjerenja.

Rezultati mjerenja kakvoće zraka u realnom vremenu dostupni su na aplikaciji Ekološka karta Grada Zagreba.

Radi dodatne procjene ponovit će se trenutna mjerenja i pregledna analiza zraka plinskom kromatografijom vezanom na spektrometriju masa (GC-MS)', kažu u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama.

  • +3
Požar na Radničkoj cesti u blizini tvornice papira Pan Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX