saborski odbor predložio

Povjerenstvo za fiskalnu politiku konačno dobiva predsjednicu nakon gotovo tri godine i nekoliko poništenih natječaja

28.10.2021 u 15:51

Bionic
Reading

Saborski Odbor za financije i državni proračun u četvrtak je, nakon saslušanja dviju kandidatkinja, predložio Hrvatskom saboru da za predsjednicu Povjerenstva za fiskalnu politiku imenuje Sandru Krtalić.

Odbor je tu odluku donio jednoglasno, tj. glasovima sedam svojih članova iz saborske većine, a saslušanju nije nazočio ni jedan od šest oporbenih članova, odnosno članica.

U pojedinačnom izjašnjavanju o kandidatkinjama, a druga je bila Tereza Rogić Lugarić, članovi Odbora istaknuli su da su kandidatkinje vrlo kompetentne, sa respektabilnim znanstvenim karijerama, ali Krtalić bolje barata pojmovnikom. Osim toga, fiskalna politika ključna je tema njenog interesa, dok je Rogić Lugarić, kao pravnica, više usmjerena na pravni aspekt.

Krtalić je redovita profesorica u trajnom zvanju na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. U toj se instituciji, kazala je, zaposlila nakon završetka studija kao znanstveni novak, te napredovala po stepenicama kako nalaže zakon.

Područje njenog rada su javne financije, odnosno fiskalna politika, a razvijala je i kolegije koji se na to nadovezuju.

Rogić Lugarić izvanredna je profesorica na Katedri za financijsko pravo i financijsku znanost zagrebačkog Pravnog fakulteta. Na njemu radi posljednjih 20-ak godina, prije toga je radila u HGK. Četiri je godine bila prodekanica na Fakultetu.

Sabor bi mogao imenovati Krtalić već u petak

Za pretpostaviti je da bi Sabor već u petak, za kada je predviđeno glasovanje, mogao imenovati Krtalić i time završiti gotovo tri godine dugo traganje za čelnom osobom Povjerenstva.

Naime, prvi javni poziv za predsjednika raspisan je početkom 2019., no na njega se nitko javio, pa je poziv ponovljen, ali predsjednik nije izabran jer kandidati nisu zadovoljili tražene uvjete.

Ni na trećem pozivu, raspisanom u travnju ove godine, nije bilo kandidatura, pa je krajem rujna raspisan četvrti na koji su stigle dvije kandidature, od Krtalić i Rogić Lugarić.

Uvjeti za kandidaturu bili su hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, visokoškolsko obrazovanje s najmanje osam godina radnog iskustva u struci u području javnih financija, makroekonomije, ekonomske politike i računovodstva i istaknuti rezultati u radu.

Izborom za predsjednika Povjerenstva dobiva se status dužnosnika po propisima koji uređuju sprječavanje sukoba interesa, pa predsjednik mora predati imovinsku karticu, a upravo je to, navodno, odbijalo dio potencijalnih kandidata.

Povjerenstvo za fiskalnu politiku ima sedam članova koji se biraju na mandat od pet godina. Imenuje ih Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za financije, a predlažu ih Državni ured za reviziju, Ekonomski institut Zagreb, Institut za javne financije, Hrvatska narodna banka te ekonomski i pravni fakulteti.

Uz izuzetak predsjednika, članovi Povjerenstva su već imenovani.

Povjerenstvo je stalno neovisno tijelo s nizom odgovornih zadaća, jedna od njih je upozoriti Vladu da, dođe li do određenih odstupanja bilo u primjeni fiskalnih pravila, bilo makroekonomskih projekcija u odnosu na projekcije Europske komisije, traži očitovanje ili određena postupanja kako bi se te diskrepancije uravnotežile.