NOVI MILANOVIĆEV ADUT?

Potvrđeno: Sudac Dobronić, dželat banaka u 'slučaju franak' kandidat je za šefa Vrhovnog suda

02.08.2021 u 11:06

Bionic
Reading

Radovan Dobronić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, jutros je podnio kandidaturu za predsjednika Vrhovnog suda

Ovu informaciju donosi novinar televizije N1 Elvir Mešanović, iako se ona najavljivala već danima i u drugim medijima.

Dobronić je u javnosti poznat kao sudac zagrebačkog Trgovačkog suda, koji je 2013. donio čuvenu presudu u korist društva Potrošač u sporu protiv osam poslovnih banaka koji je inicirala Udruga Franak.

Sudac Dobronić tada je ocijenio kako su banke povrijedile interes potrošača netransparentno mijenjajući kamatne stope te je valutnu klauzulu proglasio nezakonitom.

Nakon završenog fakulteta kratko volontirao na Općinskom sudu u Zagrebu, a potom se zaposlio u Zagrebačkoj banci. Tamo je proveo osam godina i osnovao te vodio Odjel pravnih poslova za devizno poslovanje.

Nakon odlaska iz bankarskog sektora, radio je u Državnoj direkciji za robne rezerve. Od 1996. sudac je na Trgovačkom sudu, a dvije godine kasnije magistrirao je na području međunarodnog trgovačkog prava.

Podsjetimo, trakavica oko predsjednika Vrhovnog suda vuče se već mjesecima, nakon što je predsjednik Zoran Milanović predložio profesoricu Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlatu Đurđević kao svoju kandidatkinju, a saborska većina na poticaj HDZ-a odbila njegov prijedlog.

Obzirom na to da je Milanović kao premijer svojim zakonskim rješenjem omogućio korisnicima kredita u švicarskim francima njegovu konverziju u euro, logično je špekulirati da bi upravo Dobronić, koji se prema bankama postavio dosta odrješito, mogao biti njegov sljedeći kandidat.