'KOŠARICA' VLADI

Potrošači u Hrvatskoj nedovoljno zaštićeni

14.03.2009 u 12:46

Bionic
Reading

Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske, čije je sjedište u Splitu, a okuplja 12 udruga iz cijele Hrvatske, danas je, u povodu međunarodnog Dana potrošača - 15. ožujka javno izrazio nezadovoljstvo stanjem u vezi zaštite potrošača u Republici Hrvatskoj

Predsjednik Saveza udruga Nenad Kurtović izvješćujući o zaključcima s nedavne sjednice upravnog odbora Saveza održanog u Osijeku, danas je na konferenciji za novinare rekao da je donesena odluka da se predstavnici Saveza udruga u iduća tri mjeseca neće odazivati na pozive za sjednice Vladinih tijela i povjerenstava na kojim se raspravlja o potrošačima. Po njegovim tvrdnjama, na tim sastancima zanemaruju stajališta Saveza udruga za zaštitu potrošača. 'Ta tijela ne štite interese potrošača i mi ne želimo u njima biti fikus', naglasio je Kurtović.

Napomenuo je da osim Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske sa sjedištem u Splitu, postoji i Savez potrošača sa sjedištem u Zagrebu. Po Kurtovićevim riječima, nužno je ujedinjenje potrošačkog pokreta u Hrvatskoj radi njegove učinkovitosti. 'Imenovana je radna skupina za ujedinjenje dvaju saveza koja će prvi sastanak održati do kraja ožujka, a očekujemo da bi proces ujedinjenja moga biti završen do kraja ove godine', rekao je Kurtović. Po njegovim najavama, potrošački pokret tražit će da se preoblikuje način njegova financiranja, to jest neovisnost od središnjih i lokalnih vlasti, kako bi se uklonile 'blokade' u angažmanu potrošačkih udruga.

Predsjednik udruge Dalmatinski potrošač Željko Kružičević na istoj je konferenciji za novinare rekao kako su učestale primjedbe potrošača za kupljene tehničke uređaje u velikim trgovačkim kućama za koje se ispostavilo da su neispravni. Po njegovim riječima, potrošači stavljaju primjedbe i na kvalitetu hrane koju kupuju, a koja je, kako je rekao, nedovoljno kontrolirana i kao takva neprihvatljiva.

Posebice je istaknuo da je nedovoljno kontrolirano maslinovo ulje koje se u Hrvatsku uvozi iz mediteranskih zemalja.