'BILO JE GROZNO'

Epilog napada na Britanku u Splitu: 'Hostelu' zabrana rada, a nasilnoj čistačici tek - prekršajna prijava!

20.08.2018 u 09:23

Bionic
Reading

Britanska studentica tvrdi da je u splitskom hostelu u kojem je ljetovala s dečkom pretučena metalnom palicom nakon što je odbila za smještaj platiti više novca od dogovorenog. Da je došlo do napada, potvrđeno nam je u splitskoj policiji, no okvalificiran je tek kao remećenje javnog reda i mira

Britanski Daily Mail javlja kako je 26-godišnja Laura Denmar zadobila teške tjelesne ozljede, slomljena joj je ruka, a na glavi ima posjekotinu te masnice na udovima. Studentica se vratila u Veliku Britaniju i novinarima je opisala horor koji je navodno doživjela u Splitu.

Želi, kako kaže, upozoriti ostale na opasnosti online rezervacije smještaja. Njihova je priča, kaže, od početka izgledala sumnjivo. Rezervirali su smještaj u hostelu za 60 funti za noć preko velikog online servisa.

Umjesto obećanog smještaja u centru Splita, poslani su u predgrađe da preuzmu ključeve. 'Kada smo stigli, shvatili smo da to ne može biti legalno. Tamo je bilo 30 ležajeva na samo jednu kupaonicu. S obzirom na to da nismo imali gdje drugdje biti, uostalom, već smo platili, ostali smo', kaže potresena studentica.

No zadnjeg dana njihova boravka došla je čistačica s ultimatumom - ili odmah odlazite ili doplatite smještaj. Čistačica je zaprijetila kako će pozvati policiju, na što je Britanka odgovorila da će ona pozvati policiju jer rade ilegalno.

Čistačica je potom pozvala vlasnika hostela te zaključala britanski par dok on nije došao. Britanka koja ne navodi ime hostela ni vlasnika kaže da je on njezinog dečka gurnuo na zid, dok je nju čistačica prebila metalnom palicom.

Osim što je završila u bolnici, Laura je dala iskaz hrvatskoj policiji, a u slučaj je uključeno i britansko veleposlanstvo.

Nasilnici tek prekršajna prijava, 'hostel' dobio zabranu rada

Na naš upit iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske potvrdili su da je do incidenta došlo 31. srpnja. Tada su zaprimili dojavu da je u hostelu u Splitu napadnuta gošća. Riječ je zapravo o stanu koji je ilegalno iznajmljivan u formi hostela u Dubrovačkoj ulici u Splitu.

'Policijski službenici su upućeni na mjesto događaja te je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je 18-godišnjakinja fizički napala 26-godišnju gošću (državljanka Velike Britanije) zbog izraženog nezadovoljstva uslugom smještaja. 26-godišnjakinji je pružena liječnička pomoć, kojom prilikom je utvrđeno da se radi o lakšim tjelesnim ozljedama', kažu nam u policiji.

  • +12
Gužve i atmosfera na splitskim ulicama i plažama Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zanimljivo je kako je protiv nasilne 18-godišnjakinje podnesena tek prekršajna prijava. Naime, prema liječničkoj dokumentaciji, Britanka je zadobila tek lakšu tjelesnu ozljedu, tj. porezotine na glavi, stoga je napad okvalificiran kao prekršaj protiv javnog reda i mira (članak 6.). Tako ispada da je 18-godišnjakinja 'na naročito drzak i nepristojan način vrijeđala i narušavala mir napadnutoj Britanki. Za to je predviđena kazna od 50 do 300 DEM u kunskoj protuvrijednosti ili 30 dana zatvora.

Prema tvrdnjama policije, Britanka nije zadobila frakturu ruke, jer da jest, to bi automatski bilo okvalificirano kao teška tjelesna ozljeda te bi se išlo na kaznenu prijavu. Ovako Laura Denmar može čistačicu tužiti privatno. Ostaje pitanje je li dodatnu liječničku pomoć zatražila po povratku u domovinu. Ako i jest, hrvatska policija o tome nema saznanja.

Policija je kontaktirala i s carinskim uredom kako bi izvršila nadzor poslovanja objekta koji je turistima nuđen kao hostel.

Utvrđene su nepravilnosti, zbog čega je nadležna carinska služba poduzela potrebne radnje iz svoje nadležnosti te izdala rješenje o zabrani rada.