STRESAN POČETAK DANA

Seizmografi zabilježili potres kod Čiova: 'Dobro zatreslo, probudilo me'

27.12.2023 u 07:09

Bionic
Reading

Seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su u srijedu u 6,31 sati umjeren potres s epicentrom kod otoka Čiovo, tri kilometra južno od Trogira, priopćeno je. Magnituda potresa iznosila je 3.0 prema Richteru a intenzitet u epicentru IV stupnja EMS, naveli su iz Seizmološke službe Republike Hrvatske

EMSC je inicijalno izvijestio da je potres bio u Hrvatskoj, uz označeno područje srednje Dalmacije. Međutim, malo kasnije naveo je da je potres bio u Bosni i Hercegovini, preciznije, 56 kilometara jugozapadno od Banja Luke i 15 kilometara jugozapadno od Sanskog Mosta, na dubini od pet kilometara. Izmjereno je 2,8 po Richteru. Upravo na toj vijesti brojni Dalmatinci ostavili su svoja svjedočanstva.

'Dobro zatreslo, probudilo me'; 'Ajmeee'; 'Split, kratko se osjetio'; 'Tutanj pa snažan udar'; 'Kaštela,zatreslo' - neka su od svjedočanstava na EMSC-u.

Tek naknadno je utvrđeno da je epicentar potresa kojeg su osjetili zapravo bio u njihovoj neposrednoj blizini.

EMSC je u međuvremenu izmijenio naslovnu lokaciju potresa iz BiH u 'Jadransko more', iako sami podaci još uvijek nisu ažurirani te se i dalje navodi da je epicentar bio 15 km od Sanskog Mosta.