KAT VIŠKA NA SPLITSKOM SUDU

Potpuno nevjerojatno: Ministarstvo pravosuđa postalo bespravni graditelj!

28.06.2021 u 13:15

Bionic
Reading

Dugačkom popisu bespravnih graditelja u Hrvatskoj od prošlog tjedna priključilo se ni manje ni više nego Ministarstvo pravosuđa i uprave, i to gradeći zgradu u kojoj bi se ovakvi prijestupi trebali kažnjavati - Općinski sud u Splitu

Ovaj objekt legalno je izgrađen do razine drugog kata, no za treću etažu - koju se odlučilo naknadno dodati - građevinska dozvola je zatražena, ali ne i izdana. Unatoč tome, u posljednjih desetak dana na gradilištu u Gundulićevoj ulici radilo se punom parom i treći kat budućeg suda počeo je rasti, barem do trenutka kada su se o ovoj temi počeli raspitivati novinari. Tada je sve stalo.

U splitskoj gradskoj upravi za tportal su potvrdili da je izmjena građevinske dozvole za ovu investiciju zatražena početkom lipnja, no da ona još uvijek nije izdana jer dokumentacija nije kompletirana. U Ministarstvu pravosuđa zasad se ne oglašavaju na ovu temu, dok u Državnom inspektoratu potvrđuju da su građevinski inspektori upućeni u inspekcijski nadzor.

Golim okom, dakle, vidljivo je da je treći kat nove zgrade trenutno ilegalan, a to će se i službeno potvrditi kada inspektori dovrše svoj dio posla.

Tportal je u više navrata pisao o izgradnji Općinskog suda u Splitu, koji je trenutno smješten u prostorima derutne vojarne Dračevac na samom rubu grada. Ministarstvo pravosuđa je nakon punih deset godina odlučilo vratiti ga u centar grada, na lokaciju nekadašnje robne kuće koju je država dobila u jednoj neobičnoj trampi nekretnina sa Željkom Kerumom još u doba kada je ministrica pravosuđa bila Vesna Škare-Ožbolt.

Ovaj objekt bio je potpuno neprimjeren i odlučeno je da će ga se 'rekonstruirati', a u stvarnosti je zapravo srušen gotovo potpuno do temelja. Novi sud trebao je imati iste gabarite kao i stara robna kuća, ali u hodu se došlo do spoznaje da kapaciteti neće biti dovoljni za smještaj svih sudaca i tada je odlučeno krenuti u proces izmjene dokumentacije.

Pored svega toga, novi splitski sud u kojemu će raditi 350 službenika i koji će svakog dana posjećivati barem toliko stranaka neće imati ni jedno jedino parkirališno mjesto premda se nalazi u izrazito zagušenom dijelu grada. Podzemne garaže nije bilo moguće graditi jer se formalno radilo tek o 'rekonstrukciji' stare robne kuće. Ministarstvo pravosuđa tako će Gradu Splitu morati plaćati penale predviđene gradskim propisima i Generalnim urbanističkim planom. Moguće je da će Grad zahtijevati financijsko sudjelovanje države u izgradnji nove podzemne garaže na obližnjem trgu.

Naknadno objašnjenje Ministarstva pravosuđa

Nakon objave teksta na tportalu, Ministarstvo pravosuđa i uprave odgovorilo je na neka od postavljenih pitanja - no ne i na upit po čijoj odluci je nastavljena gradnja treće zgrade splitskog suda premda za to još uvijek ne postoji građevinska dozvola.

'Ministarstvo pravosuđa i uprave podnijelo je zahtjev za izmjenom i dopunom građevinske dozvole vezano za zgradu u Gundulićevoj 27 u gradu Splitu, sukladno potrebi nadogradnje još jedne etaže na navedenom objektu kako bi se osigurale dodatne prostorije za smještaj Općinskog suda u Splitu te radi promjena u samoj konstrukciji ostatka zgrade. Lokacijska dozvola za nadogradnju kata ishođena je u svibnju ove godine, nakon čega je Ministarstvo predalo zahtjev za građevinsku dozvolu u lipnju ove godine. Po saznanju o nastavku provođenja radova na navedenom objektu, Ministarstvo pravosuđa i uprave odmah je obustavilo sve aktivnosti do ishođenja građevinske dozvole', stoji u odgovoru tportalu.

Iz ovog ministarstva potvrđuju da će sukladno zakonskim propisima Gradu Splitu platiti naknadu za nedostajuća parkirna mjesta, što je namjenski prihod predviđen za izgradnju javnih parkirališta i javnih garaža. Inače, kako su objasnili, početna vrijednost građevinskih radova na novom Općinskom sudu u Splitu iznosila je 32 milijuna kuna + PDV, dok se trenutno oni procjenjuju na 55 milijuna kuna + PDV.

Kao ironični detalj u cijeloj priči treba navesti i da bespravnu gradnju u režiji same države financira - druga država. Radi se o darovnici Kraljevine Norveške, zemlje koja zbog pristupa europskom tržištu podupire neke projekte u članicama EU-a, pa je odlučeno tim novcem financirati novi splitski sud - s 85 posto ukupnog iznosa od 40 milijuna kuna.