gost emisije 'veto'

Potpredsjednik HNS-a Gjurković: U roku mjesec dana ploča u Jasenovcu bi trebala biti uklonjena

27.06.2017 u 21:41

Bionic
Reading

'U sljedećih mjesec dana će se rješenje naći jer mi na tome inzistiramo, ali ne preko medija, već razgovaramo i tražimo zajedničko rješenje. Mi smo jasno rekli svoj stav, 'Za dom spremni' ne može biti na toj ploči, premijer se isto jasno po tom pitanju izrazio, i sada se traži rješenje kako tu ploču ukloniti', rekao je u utorak navečer potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković

'Zna se tko je bio gdje u Drugom svjetskom ratu i to piše u Ustavu da se temeljimo na antifašizmu. Nije dopustivo da fašističke i nacističke poruke budu bilo gdje istaknute, a posebno tako da se mladi ljudi koji su dali život za ovu državu, a to je u biti njima spomen, uopće ne primjete, već se priča o nazivima nedopuštenih totalitarnih režima', rekao je Srđan Gjurković u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji.

'Nije poanta u skidanju jedne ploče, nego u inzistiranju da se takvo što ne ponavlja. Ono što je bilo u Vladi Mosta i HDZ gdje je bilo stalnih opstrukcija, opozicija u vlasti, ovdje u koaliciji HDZ-a i HNS-a nema. Mi sa HDZ-om razgovaramo, ali ne preko medija', rekao je Gjurković.

Što se tiče najava o postavljanju ploče ustaškom zločincu Juri Francetiću, Gjurković je rekao kako u HNS-u očekuju da nadležne institucije funkcioniraju u skladu sa zakonu.

Potpredsjednik HNS-a tvrdi da budućnost HNS-a ovisi upravo o provođenju kurikularne reforme i da očekuju da pilot projekti 2018. već budu u školama i da se reforma vidi na dijelu.

Upitan jesu li ipak Esih i Hasanbegović pobjednici kada se mijenja ime Trga maršala Tita, Gjurković je kazao da 'oni, uz dopuštenje gradonačelnika će u tome uspjeti, ali politike koje baziraju sve samo na ideologije, a ne na kvaliteti života su one koje HNS želi maknuti na margine'.

'Došli smo do apsurda da proračun jednog grada ditkira ime trga. To je žalosno i nedopustivo', rekao je Gjurković.