ZA ONE S MANJIM PRIHODIMA...

Potpora Vlade prognanicima i povratnicima najviše 500 kuna

31.10.2013 u 15:02

Bionic
Reading

Vlada je uredbom uredila status povratnika u Hrvatskoj i omogućila, onima koji nemaju dovoljna primanja, financijsku pomoć u iznosu od najviše 500 kuna mjesečno

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić podsjetio je da se zakonom iz 1993. i izmjenom iz 1999.  propisalo da se nakon '99. godine nitko više ne može upisati na listu prognanika ili izbjeglica. 'Ova uredba utvrđuje status povratnika jer je taj proces još u tijeku i može se još steći status povratnika.'

Povratnici mogu biti osobe koje su prebivale u Hrvatskoj do 8. listopada 1991. te su napustile svoj dom tijekom Domovinskog rata kao izbjeglice, a sada su se vratile u Hrvatsku s namjerom trajnog ostanka i prebivanja.

'Ovom uredbom propisuju se uvjeti za utvrđivanje statusa povratnika, gubitka statusa prognanika ili izbjeglica te sadržaj i opseg prava. Ukupno su 973 osobe u statusu prognanika, izbjeglice ili povratnika te ostvaruju određena prava. Od toga je 297 prognanika, 581 izbjeglica i 95 povratnika', rekao je Ostojić.

Drugom uredbom o vrsti financijske potpore Vlada je odlučila da će onim izbjeglicama koje imaju samostalno organizirano domaćinstvo, a imaju prihode manje od 500 kuna, po članu obitelji uplaćivati iznos do 500 kuna. Prognanik i povratnik koji samostalno organizira domaćinstvo dobivat će pomoć u istom iznosu, a onaj tko ima organizirani smještaj dobivat će potporu od 100 kuna po osobi.