PLIVAJU ULICE I TRGOVI

Potop na sjeveru Italije i u Sloveniji: Opet poplave i izlijevanje rijeka

25.10.2023 u 12:07

Bionic
Reading

Snažno nevrijeme praćeno kišom i olujnim vjetrom pogodilo je u srijedu sjever Italije, a jaka kiša prelila se i u Sloveniju, u kojoj su zabilježene količine padalina veće od 200 mm u 24 sata

Kad je riječ o Italiji, najgore je bilo u Liguriji, gdje su okolicu Genove pogodile ozbiljne poplave. Kiša je uzrokovala izlijevanje rijeke Recco, a ulice i trgovi bili su poplavljeni. Loše je prošla i regija rivijere Levante, a škole su ostale zatvorene u La Speziji, Livornu, Massi, Carrari i području Grosseta. U Firenci su parkovi, vrtovi i zelene površine zatvoreni.

Furlanija-Julijska krajina, dio Italije uz samu granicu sa Slovenijom, bio je pod žutim alarmom, no zbog obilne kiše zabilježene su veće poplave od očekivanog.

Pljusak u Rimu Izvor: EPA / Autor: MASSIMO PERCOSSI

Jak vjetar s pljuskovima pogodio je i okolicu Rima, zbog čega je nagli potop nastupio i na poprištu filmskog festivala u glavnom talijanskom gradu.

Strašne snimke dolaze iz regije Emilia-Romagna, gdje je u toplicama Porretta u okolici Bologne snimljena jaka poplava.

U Sloveniji je najgore prošlo Posočje, gdje su se, kako javlja Neurje.si, ostvarile prognoze o ukupnoj količini oborine koja je ponegdje u 24 sata dobrano premašila prag od 200 mm. Na postaji Vogel izmjereno je 233,7 mm oborina u 24 sata, a u Bovcu 213,2 mm. Ove fotografije snimljene su u Kobaridu.