TRGOVAČKI LANAC TUŠ

Potonuo poslovni imperij nekad najbogatijeg Slovenca

12.06.2014 u 15:53

Bionic
Reading

Slovenski trgovački lanac Tuš počeo je pregovore s bankama o preventivnom restrukturiranju 400 milijuna eura duga, a u slučaju neuspjeha već iduće godine prijeti mu insolventnost, piše u četvrtak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u svome poslovnom prilogu

Poslovni imperij nekoć najbogatijeg Slovenca Mirka Tuša iz Celja zadnje je takvo restrukturiranje proveo 2011. godine.

Sada su banke, ne uspije li dogovor, spremne opozvati već dane kredite, što bi dovelo do rasprodaje Tušove imovine. Na dogovor mora pristati tri četvrtine banaka vjerovnica Tuša, a među njima su Abanka Vipa, Hypo banka, SID banka, Gorenjska banka i Nova Ljubljanska banka (NLB).

Tuš i vjerovnici na sudu su se dogovorili za novi pokušaj restrukturiranja. Postupak je, po tvrdnjama iz Tušove uprave, u završnoj fazi usklađivanja i trebao bi biti najkasnije do srpnja 'brzo i učinkovito' proveden.

'Dnevnik' navodi da nije jasno da li pregovori uključuju samo novu odgodu plaćanja obveza ili postoji opcija da se Tušu otpiše dio obveza. Financijski potencijal Tuša zadnjih se godina, za razliku od njegovih financijskih obveza, smanjuje, s lošijim poslovnim rezultatima i padom prihoda koji se lani smanjio za deset posto, navodi taj list.