prije raspuštanja

Posljednje glasanje u Saboru: Snižena stopa PDV-a na plin, ukidanje 'robovlasničkih ugovora'

14.03.2024 u 11:31

Bionic
Reading

Hrvatski sabor izmijenio je u četvrtak Zakon o PDV-u kojim se do kraja ožujka 2025. produljuje primjena snižene stope PDV-a na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog materijala i grijanja iz toplinskih stanica, kao i Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim se ukidaju takozvani „robovlasnički ugovori" za specijalizante.

Produljenjem snižene stope PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog materijala i grijanja iz toplinskih stanica procjenjuje se da će se prihod državnog proračuna s osnove PDV-a smanjiti za oko 46 milijuna eura godišnje.

Izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti uređuje se specijalističko usavršavanje zdravstvenih radnika.

Troškovi specijalističkog usavršavanja njima se svode isključivo na stvarne financijske troškove. Tako će u slučaju raskida ugovora o radu prije isteka ugovorene obveze rada, specijalizant ili specijalist biti obvezni zdravstvenoj ustanovi nadoknaditi samo troškove specijalizacije, bez dodatnih drugih troškova.

Sabor je izmijenio i Zakon o šumama kojima se omogućuje da se šume i šumsko zemljište izvan granica građevinskog područja u vlasništvu države, mogu izdvojiti iz šumskogospodarskog područja.

Izmijenjen je i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva kojim se ukida vodni doprinos što će dodatno rasteretiti poduzetnike parafiskalnih nameta, za 16,5 milijuna eura na godinu, a građanima smanjiti računa za vodu za oko 20 eura godišnje, odnosno za 1,5 eura mjesečno.

Osim toga, Sabor je donio Zakon o lobiranju kojim se po prvi put regulira ta aktivnost. Sve fizičke i pravne osobe koje se profesionalno bave lobiranjem bit će upisane u registar lobista koje će voditi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Osim što će voditi registar lobista, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odgovarat će na upite državnih i javnih dužnosnika ukoliko budu imali nedoumice glede toga smiju li se sastati s nekim lobistom i o čemu je dozvoljeno s njim razgovarati. Zakon također zahtijeva od lobista da podnose godišnja izvješća o radu.

Izmjenama Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika Sabor je potvrdio povećanje osnovice za izračun njihove plaće za dodatnih 11,5 posto. Pravosudni će dužnosnici dobiti i pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, godišnju nagradu za Uskrs i Božić, dar za dijete do 15 godina, regres za godišnji odmor te pravo na sistematski pregled.

  • +11
Glasanje u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Izmijenjeni su i zakoni o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, o muzejima i o arhivskom gradivu i arhivima. Donesen je i novi Zakon o upravnim sporovima u cilju ubrzavanja sudskih postupaka, te je izmijenjen Zakon o sudovima slijedom kojeg bi se javno, na posebnoj internetskoj stranici, objavljivale sve sudske odluke u kojima se postupak dovršava.

Izmjenama Zakona o carinskoj službi, koje su također izglasane, uvodi se redovito srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje carinik (treći i četvrti razred).

Donesena Strategija demografske revitalizacije

Hrvatska je u četvrtak dobila Strategiju demografske revitalizacije do 2033. godine, donio ju je Hrvatski sabor koji je iduću godinu proglasio Godinom obilježavanja 1100. obljetnice hrvatskoga kraljevstva.

Spomenuta Strategija, za koju je glasovao 91 zastupnik, a 34 bila suzdržana, prvi je strateški dokument iz područja demografije nakon usvajanja Nacionalne populacijske politike 2006. godine.

Dokument je dugoročnoga karaktera i zahtijeva u svojoj provedbi međuresornu suradnju, sinergiju središnje, županijske, gradske i općinske razine te napor cijelog društva.

Njime se postavlja okvir za izradu budućih demografskih politika.

Strategija ima dva strateška cilja, izgrađeno poticajno okruženje za obitelji i mlade te uravnoteženu mobilnost stanovništva.

Obilježavanje 1100. obljetnice hrvatskog kraljevstva

Sabor je jednoglasno, sa 127 glasova, 2025. godinu proglasio Godinom obilježavanja 1100. obljetnice hrvatskoga kraljevstva, obilježit će se nizom kulturnih događaja i znanstvenih skupova na kojima će se pokazati kontinuitet hrvatskog kraljevstva od ranog srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća.

Predlagatelj obilježavanja saborski je Odbor na znanost, obrazovanje i kulturu, na poticaj Matice hrvatske i Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja”. Prijedlog je dobio podršku ministarstva kulture i medija te znanosti i obrazovanja.

"Obilježavanje te obljetnice bit će prigoda za isticanje bogate kulturne baštine hrvatskog naroda, uključujući i hrvatski jezik, umjetnost i arhitekturu koji su obilježili proteklo tisućljeće'', objasnila je predsjednica saborskog Odbora Vesna Bedeković (HDZ).

Sabor je potvrdio Ugovor s Europskom investicijskom bankom o financiranju projekta Revitalizacije hrvatskog željezničkog sustava, u skladu s ugovorom, zajam iznosi 400 milijuna eura od ukupno planiranih 900 milijuna eura okvirnog zajma.

Tim sredstvima predviđeno je financiranje 49 projekata poboljšanja željezničke infrastrukture i putničkog prijevoza.

Završetak projekta trebao bi povećati kapacitete i modernizirati željezničku infrastrukturu, poboljšati sigurnosti putnika i osoblja.

Prisegnuo Darijo Jurišić, novi pravobranitelj za OSI

Sabor je Darija Jurišića jednoglasno, sa 130 glasova, imenovao pravobraniteljem za osobe s invaliditetom (OSI) nakon što je jesenas, na njen zahtjev te dužnosti razriješio Anku Slonjšak.

Jurišića, dosadašnjeg zamjenika pravobraniteljice, Vlada je predložila temeljem provedenog javnog poziva na kojemu je ocijenjen kao najbolji kandidat zbog svog dosadašnjeg rada.

Jurišić je diplomirani pravnik, u Uredu pravobraniteljice je od 2016., a prije toga je radio u ministarstvima prometa, gospodarstva i rada te u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj županiji.

Novi je pravobranitelj danas prisegnuo da će se u radu držati Ustava i zakona, poštovati pravni poredak Republike Hrvatske, a svoju dužnost obnašati pravično, časno, savjesno i nepristrano, u najboljem interesu OSI.

Sabor je imenovao članove Povjerenstva za prigovore, stručnog tijela Hrvatske zaklade za znanost, to su Ivica Vilibić, Goran Martinović, Marijeta Kralj, Josip Mikulić i Vesna Barić Punda.