TUŽNA GODIŠNJICA

Posljedice napada 11. rujna osjećaju se i danas

11.09.2014 u 13:48

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države (SAD) obilježavaju u četvrtak 13 godina od terorističkih napada na New York i Washington, u kojima je život izgubilo oko 3.000 ljudi. Ceremonija obilježavanja godišnjice tog tragičnog događaja bit će, kao i prethodnih, na mjestu rušenja čuvenih 'tornjeva blizanaca', Memorijalnom centru poznatom kao 'ground zero' ili nulta točka

'Mi ne možemo izbrisati svaki trag zla u svijetu, i male grupe ubojica imaju kapacitet da (svijetu) nanesu veliku štetu. To je bio slučaj prije 11. rujna i to je istina i danas', rekao je predsjednik SAD-a Barack Obama u obraćanju naciji dan uoči 13. godišnjice. Agencija AP navela je da je ovogodišnja Obamina retorika, u odnosu na prethodne godine, manje trijumfalna zbog opasnosti koja dolazi od ekstremista Islamske države.
Na današnji dan prije 13 godina, došlo je do terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar (WTC) u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu.

Četiri oteta putnička zrakoplova teroristi Al Kaide preusmjerili su prema metama, dva su završila u zgradama blizancima na Manhattanu, jedan u Pentagonu, a četvrti je svoj let okončao u ruralnom dijelu države Pennsylvanije, nakon sukoba putnika i otmičara. To je bio najveći napad u povijesti protiv SAD-a i sa sobom je donio mnogo posljedica, ratove i tisuće poginulih. 11. rujna 2001., živote je izgubilo nešto manje od 3.000 ljudi, uključujući i teroriste.

Napad na New York počeo je nešto prije devet sati ujutro po lokalnom vremenu, kada je Boeing 767 American Airlinesa udario u sjeverni toranj WTC-a, između 94. i 98. kata, ali se tada nije smatralo da je riječ o terorističkom napadu, već o nesreći. No potvrdu da je SAD prvi put u svojoj povijesti doživio napad neprijatelja na svom teritoriju dužnosnici Bijele kuće dobili su tri minute po udaru prvog aviona, kada je sljedeći, također Boeing 767 United Airlinesa uletio u južni toranj WTC-a.

Dok su sve oči bile usmjerene na New York, pola sata po početku terorističkog napada, Boeing 757 American Airlinesa pao je na Pentagon, dok je u 10.03 srušen i četvrti avion, koji teroristi nisu uspjeli dovesti do namjeravane mete zahvaljujući intervenciji dvojice putnika. Budući da nije bilo dojava o otetim avionima, niti ikakvih naznaka da bi oni mogli završiti baš u zgradama WTC-a, udar aviona zatekao je žrtve u obavljanju redovnih poslova, a svega 18 ljudi koji su se u tom trenutku našli unutar 'tornjeva blizanaca' uspjelo se spasiti.

Za napad je optužena teroristička organizacija Al Kaida i vođa te organizacije Osama bin Laden, koji je, paradoksalno za sve terorističke organizacije, demantirao da je njegova stajala iza organizacije terorističkog napada. Mnogo je različitih pretpostavki oko motiva napada; pisalo se da su teroristi reagirali zbog američkog iskorištavanja resursa Arapskog poluotoka, miješanja u politiku zemalja tog područja, podrške Izraelu i antiislamističke kampanje.

Događaji od 11. rujna 2001. Osamu bin Ladena promovirali su u najtraženijeg čovjeka na svijetu, a Al Kaidu najmoćnijom terorističkom organizacijom. Poslije desetogodišnjeg skrivanja, Bin Laden je ubijen u Pakistanu. Rušenje tornjeva blizanaca dovelo je do razvijanja mnogih teorija zavjera, od onih koje navode da su neboderi srušeni uz pomoć kontroliranih eksplozija, do najekstremnijih, koje ističu da je videosnimka udara aviona u zgrade krivotvorina.

No ono što je sigurno, poginulo je mnogo ljudi, a u narednim godinama uslijedila je odmazda SAD-a i saveznika. Posljedice događaja od 11. rujna na svojoj su koži osjetili islamski vjernici prema kojima je SAD zauzeo veoma oštar stav, kako u SAD-u tako i u inozemstvu. Posljedice napada osjećaju se i danas, posebno u Iraku i Afganistanu, ali i raširenim antiamerikanizmom diljem svijeta, posebno islamskim, koji je narastao upravo zbog reakcija američke politike koje su uslijedile nakon napada.

Jedanaesti se rujna kao dan sjećanja na žrtve terorističkih napada obilježava na 'ground zerou', mjestu gdje su nekada stajali tornjevi blizanci, a sada se gradi novi veliki toranj, koja bi trebao biti završen do kraja ove godine.