zakoni u e-savjetovanju

Poskupljuje participacija za pacijente bez dopunskog. Evo koje su još novosti

19.10.2022 u 22:25

Bionic
Reading

Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, pušteni su u javno savjetovanje u srijedu

Prema predloženim izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju povećat će se participacija za određene zdravstvene usluge koju plaćaju osiguranici bez dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Tako će, primjerice, kirurški zahvati u dnevnoj bolnici s 25 kuna poskupjeti na 33 kune, troškovi bolničke zaštite sa 100 kuna na 134 itd., a maksimalni iznos sudjelovanja udvostručuje se i koštat će 4000 kuna odnosno cca 530 eura, piše Večernji list.

Radi prevencije i ranog otkrivanja bolesti, uvode se sistematski pregledi za sve kategorije osiguranika.

Zakonom bi se ojačala uloga domova zdravlja i specijalističko – konzilijarnu zdravstvenu zaštitu u njima. Svaka će županija imati samo jedan dom zdravlja, s tim da se zbog specifičnosti na pojedinim područjima te na otocima može se osnovati podružnica doma zdravlja.

Umjesto u inozemstvo, pacijenti koji trebaju zdravstvenu uslugu koju ne mogu dobiti u javnom zdravstvu u Hrvatskoj moći će ju dobiti u privatnoj ordinaciji u zemlji koja nudi tu zdravstvenu uslugu, čime će se smanjiti troškovi liječenja.

KBC Sestre milosrdnice Izvor: Promo fotografije / Autor: KBC Sestre milosrdnice