paklena šetnja

Poskok ugrizao psa, vlasnica u panici: Seruma nema nigdje u Hrvatskoj, čak ni za ljude? Ministarstvo zdravstva: Protuotrova ima!

31.05.2022 u 19:02

Bionic
Reading

Jutarnja šetnja kućnog ljubimca u Milešini, naselju kod Muća u Dalmatinskoj zagori, pretvorila se u pravi pakao kada je psa ugrizla zmija

Pas je, sasvim uobičajeno za njega, njuškao oko puta, a onda je iz zida izvirila zmija koja ga je ugrizla za njušku. Zmija je pobjegla, no nije dugo prošlo, a psu je glava počela naglo oticati, piše portal Dalmacija Danas.

'Naš pas, inače pasmine kangal, naletio je na zmiju. Nakon ugriza cijela mu je glava otekla. Pretpostavljamo da je bio poskok, ovdje ih ima dosta.

Krije se, neće niti da priđe bilo kome, traži pomoć, ali kako ću joj pomoći. Tražimo serum, ali nema ga nigdje', požalila se žena.

Kaže da se nada da joj pas neće uginuti jer u cijeloj Hrvatskoj ne nalaze zmijskog protuotrova.

'Zvali smo veterinarske radnje u Splitu, Zagrebu, Rijeci, ali nitko nam ne može pomoći. Naš veterinar je rekao da seruma nema ni za ljude. Zvali smo i Institut i Veterinarski fakultet no ni tamo nije bilo sreće', kazala je vlasnica psa za Dalmaciju Danas.

Ministarstvo: Protuotrova ima!

Ministarstvo zdravsta odgovorilo je na upit televizije N1. Tvrde da protuotrova ima.

'Obavještavamo Vas da zmijskog protuotrova ima u dovoljnim količinama u bolnicama i zdravstvenim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj, kao i dodatne količine kod veledrogerija. Zdravstveni sustav svake godine nabavlja dodatne količine protuotrova prema procjenama potreba', kažu.

Također su apelirali na medije.

'Plasiranje neprovjerenih i lažnih vijesti o nedostatku zmijskog protuotrova ili nekog drugog lijeka može kod građana stvarati uznemirenost i zabrinutost, te molimo medije da ne puštaju u javnost neprovjerene ili očigledno lažne vijesti', kažu iz Ministarstva.

Inače, pasmina kangal među najjačima je na svijetu. Potječe iz Turske, a prema ondašnjoj legendi, u sultanovoj palači usmrtio je lava.