dezintegracija države

Poruka iz Mostara: Zašto Belgiji ne predložite 'europsku stvarnost' bez konstitutivnih naroda?!

07.12.2018 u 21:12

Bionic
Reading

Članovi uglednog Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara upozorili su u petak kako bi pretvaranje Bosne i Hercegovine u državu s isključivo pravima građana bez uvažavanja uloge triju konstitutivnih naroda zemlju potencijalno dovelo do dezintegracije navodeći da se takvo što ni ne pomišlja predložiti za Belgiju u kojoj postoji podjela vlasti temeljena na tim načelima

Uoči zasjedanja Vijeća EU za vanjske poslove (FAC) u ponedjeljak u Bruxellesu IDPI, koja često modelira stajališta Hrvatskog narodnog sabora BiH, je reagirao na najave s posljednje sjednice FAC-a kako bi se BiH trebala kretati od 'Daytonske u europsku stvarnost' od kolektivnih prema građanskim pravima čime bi, po njihovu tumačenju, Bošnjaci-muslimani bili u poziciji da apsolutno vladaju nasuprot manje brojnim Hrvatima-katolicima i Srbima-pravoslavcima.

'Europska stvarnost' ne smije postati unitarističko sredstvo kojim bi se uskraćivalo postojanje, interesi i jednakost konstitutivnih naroda kako je određeno ustavom. Izgradnjom države isključivo s građanskim pravima omogučilo bi najvećem konstitutivnom narodu, Bošnjacima, da dominiraju i centraliziraju političku moć, kao što su to već učinili u Federaciji BiH', naveli su članovi stručnog tima IDPI-a Ivan Pepić, Milan Sitarski, Valentino Grbavac i Ivan Vukoja.

Pojasnili su kako se u BiH 96,3 posto stanovništva BiH predstavlja kao jedan od tri konstitutivna naroda, dok drugi i neopredjeljenu predstavljaju 3,7 posto stanovništva.

Iz ovoga instituta pozvali su ministre vanjskih poslova BiH da pomognu riješiti 'glavne uzroke političke stagnacije BiH i promisliti o strategiji EU prije nego što se država počne raspadati'. Iz IDPI-a su pojasnili i kako BiH uopće nije isključivo uređena po etničkim načelima, a što se definira i u mirovnom sporazuma iz Daytona.

'BiH nije izgrađena isključivo na etničkim načelima. Sadrži odredbe koje štite interese građanske i konstitutivne naroda', dodali su te rekli kako država BiH i entiteti imaju dvodomni parlament, od kojih jedan udovoljava interesima isključivo građana, a drugi Dom naroda štiti interese konstitutivnih naroda.

  • +7
Izbori u BiH Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Napravili su i usporedbu BiH s Belgijom navodeći kako ta zermlja 'ima duboko asimetričan sustav koji obuhvaća tri odvojene i podijeljene etničke i jezične skupine'. 'Zašto europski birokrati i ministri vanjskih poslova EU ne zatraže od Belgijaca da se prebace iz federalnog dijeljenja vlasti u centraliziranu 'europsku stvarnost', a protiv 'etničkog modela', pitaju se iz IDPI-a.

Nakon diplomatske inicijative hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na Vijeću EU-a, hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić je na zadnjoj sjednici otvorila raspravu o BiH te položaju Hrvata nakon zadnjih izbora kada je većinskim glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić, te o odluci Ustavnog suda BiH koji je naložio izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se onemogućilo manipuliranje s izborom zastupnika iz reda tri naroda u gornji nacionalni Dom naroda.