DEMOGRAFSKA INICIJATIVA

Portugal zbog masovnog iseljavanja planira referendum o decentralizaciji zemlje

30.01.2022 u 12:44

Bionic
Reading

Portugalski premijer Antonio Costa predložio je organiziranje referenduma o decentralizaciji zemlje 2024. godine jer smatra da bi područja iz kojih stanovnici masovno iseljavaju oživjela uz veće ovlasti

Costina inicijativa ovisit će o rezultatu neizvjesnih nedjeljnih izbora na kojima se nada ostanku na vlasti.

Idanha a Nova, mjesto udaljeno 260 kilometara od Lisabona, oslikava pustoš mnogih dijelova unutrašnjosti Portugala. Njezine ulice su puste, na kućama su obješeni oglasi "prodaje se" a rijetki prolaznici su u već poodmakloj životnoj dobi.

Idanha a Nova je 1950-ih godina imala 33.000 stanovnika a sada ih ima 8.000. Pandemija koronavirusa doprinosi dodatnom padu broja stanovnika.

Načelnik mjesta Armindo Jacinto, međutim, vjeruje kako bi se slika promijenila kada bi Portugal postao decentraliziranija država.

"Ako želimo zadržati ljude na ovim prostorima moramo imati političare koji su bliski onome što se doista događa ondje", kaže Jacinto.

On se nada kako bi nedjeljni parlamentarni izbori mogli potaknuti promjenu kojom bi regije dobile bolji status, a time i mjesta poput njegovog.

Portugalski premijer Antonio Costa, koji je sazvao prijevremene izbore jer parlament nije podržao njegov prijedlog proračuna, prošli je mjesec predložio organiziranje referenduma 2024. na kojem bi se oko 10 milijuna Portugalaca izjasnilo jesu li za decentralizaciju zemlje. 

Prije 23 godine već je bio organiziran takav referendum no pokazao je kako stanovnici nisu zainteresirani za takvu promjenu. Godine 1998. na referendum je izašlo 48 posto birača od kojih je 63,5 posto bilo protiv.

Filomena, stanovnica mjesta Castelo Branco, kaže kako je potrebno dobro objasniti što bi uključivala regionalizacija.

"Škole i sveučilišta ne bi trebali biti koncentrirani u velikim gradovima poput Lisabona", ističe. "Nije riječ ovdje o trošenju više novca, nego o boljoj raspodjeli novca", dodaje.

Na prijašnjem referendumu, koji je inicirao tadašnji premijer António Gutteres, aktualni glavni tajnik UN-a, odbijeno je stvaranje osam regija. Ljevica je bila za tu ideju a protiv je bila najveća oporbena stranka, konzervativna Socijaldemokratska stranka (PSD).

"Portugalci su pokazali da su protiv eksperimenata i avantura, a svojim su glasom izbjegli nepotrebnu i nerazumnu grešku", izjavio je tada PSD-ov lider Marcelo Rebelo de Sousa. No Sousa, predsjednik Portugala od 2016., sada je spreman prihvatiti referendum dobije li potrebnu podršku u parlamentu.

Ankete predviđaju neizvjesne izbore u nedjelju na kojima niti jedna stranka neće osvojiti natpolovičnu većinu.

Antonio Costa, koji se nada ostanku na vlasti, napomenuo je kako je Portugal najcentraliziranija zemlja u Europskoj uniji. Premda se spominje podjela na pet regija zasad je nepoznato koje bi točno ovlasti imala svaka od njih.

"Regije bi trebale dobiti veće ovlasti nad potrošnjom novca iz fondova EU-a, u izgradnji infrastrukture i obrazovanju", kaže Fernando Alexandre, profesor sa sveučilišta Universidade do Minho.

"Središnja vlada kontrolira oko 85 posto javnih izdataka. Država nije bila sposobna odgovoriti brzo i fleksibilno na potrebe raznih područja koja su se našla na udaru tehnoloških promjena i globalizacije", dodaje.

U Idanhi a Nova nalazi se plantaža ekološkog sjemenja na kojoj radi 30 radnika. Kompanija "Živo sjeme" osnovana je prije sedam godina te izvozi sjeme u nekoliko zemalja.

"Projekti poput ovog, temeljeni na bioraznolikosti, čine nas vidljivima", kaže načelnik Jacinto ukazujući na prirodu i čisti zrak u tom kraju.

"Ovdje se može živjeti i to bolje nego sada. Potrebno je samo dati veću važnost mjestima poput ovog", dodaje.