projekt 'djeluj sada'

Poražavajuće: Za vikend pregledano 800 građana Splita i otkrivena čak 123 zloćudna tumora kože

27.09.2021 u 15:56

Bionic
Reading

U sklopu javnozdravstvenog projekta 'Djeluj sada!' ovog vikenda je u Đardinu u Splitu održana akcija preventivnih pregleda kože tijekom koje su splitski i zagrebački liječnici pregledali 800 građana

Za provedbu ove akcije je bio angažiran stručni tim od 24 liječnika i medicinskih sestara. Na uzorku od 800 Splićana, otkrivena su ukupno čak 123 zloćudna tumora, javlja Dalmatinski portal. Kod pojedinih osoba je postavljena dijagnoza na veći broj zloćudnih tumora, a među njima je postavljena sumnja na 12 melanoma i 111 ostalih karcinoma kože. Svi građani kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom.

Organizatori ove javnozdravstvene akcije su Grad Split - Upravni odjel za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, Udruga za prevenciju tumora i drugih bolesti kože 'Zdravi pod suncem' iz Zagreba i Hrvatski crveni Križ – Gradsko društvo Split u suradnji s Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Split, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za melanom i Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, te uz podršku Grada Zagreba čiji se dugogodišnji projekt 'Djeluj sada!' kao primjer dobre prakse provodi u gradu Splitu po drugi put, s ciljem zaštite zdravlja građana.

'Zahvalni smo liječnicima i sestrama s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Split s predstojnicom prof. prim. dr. sc. Neirom Puizina Ivić, te liječnicima i sestrama s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice s predstojnicom, akademkinjom Mirnom Šitum, voditeljicom Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom, te primarijus Sanji Poduje, predsjednici Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože 'Zdravi pod suncem', koji su svojom stručnošću omogućili provedbu ovog hvalevrijednog projekta. Na poseban način je potrebno iskazati zahvalnost i pohvalu organizaciji Crvenog križa Split čiji su vrijedni volonteri strpljivo odradili prethodno naručivanje građana, kao i odličnu koordinaciju sa stručnim timom, te omogućili veći protok ljudi od planiranog, uz poštivanje epidemioloških mjera bez stvaranja gužvi i dužeg zadržavanja', poručuju iz Banovine.