VELIKO PRIZNANJE

Popović izabrana za potpredsjednicu Međunarodne federacije novinara

10.06.2013 u 16:46

Bionic
Reading

Hrvatska novinarka Jasmina Popović, kandidatkinja Sindikata novinara Hrvatske (SNH), izabrana je za potpredsjednicu Međunarodne federacije novinara (IFJ) na 28. Svjetskom kongresu IFJ-a, održanom od 4. do 7. lipnja u Dublinu

Za predsjednika IFJ-a ponovo je izabran Jim Boumelha iz Sindikata novinara Velike Britanije i Irske, a za potpredsjednike su, osim hrvatske predstavnice, izabrani Youness Mjahed iz Maroka i Celso Schroder iz Brazila, izvijestio je danas SNH.

Jasmina Popović dugogodišnja je novinarka i komentatorica Večernjeg lista, koja od prošle godine radi kao komentatorica na Hrvatskom radiju i u dnevnom listu 24 sata. Za radna i profesionalna prava novinara borila se tijekom tri mandata na čelu SNH-a, od 2000. do 2006. godine, te kao članica Izvršnog odbora IFJ-a u kojemu djeluje već peti mandat, od 2001. godine.

Kao prva potpredsjednica IFJ-a koja dolazi s područja Jugoistočne Europe, Jasmina Popović ističe da će iduće tri godine, koliko joj traje mandat, raditi na regionalnom i globalnom povezivanju novinara, njihovih sindikata i novinarskih strukovnih udruga, kako bi se zajednički izborili za kolektivne ugovore i zaštitu svojih prava.

'Politika IFJ-a, koji okuplja 600.000 novinara iz oko 120 zemalja svijeta, potiče jedinstvo, solidarnost i efikasno organiziranje novinara, posebice u vremenima krize koja je ozbiljno pogoršala položaj te profesije u svijetu', ističe Popović.

Na 28. Svjetskom kongresu, na kojem je sudjelovalo više od 350 izaslanika sa svih kontinenata, utvrđeno je kako su problemi novinara više-manje svuda isti ili slični - politika štednje utjecala je na globalne procese u medijima natjeravši vlasnike medija da dijele otkaze i smanjuju plaće svojim zaposlenicima.

Što se tiče hrvatskih novinara, Popović kaže da će njezin izbor na položaj potpredsjednice najveće svjetske novinarske organizacije omogućiti da njihovi specifični problemi 'dođu brže na stol IFJ-a', gdje bi se trebali brže i efikasnije rješavati.