JAPAN AIRLINES

Ponovno kvar akumulatora na Boeingu 787 Dreamlineru

15.01.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Boeing 787 zrakoplovne kompanije Japan Airlines (JAL) bio je u srijedu u Tokiju prikovan uz tlo zbog pregrijavanja akumulatora i izbijanja dima, godinu dana nakon niza sličnih problema koji su na tri mjeseca bili paralizirali flotu njezinih najnovijih zrakoplova

Izgred se dogodio u utorak u zračnoj luci Tokio-Narita gdje je taj zrakoplov iz serije 'Dreamliner' bio stacioniran prije planiranog leta za Bangkok. Kako navodi JAL, utvrđeno je da se pregrijao akumulator i da je istekao elektrolit iz jedne od osam ćelija u litijskom akumulatoru.

Proizvođač tih akumulatora, japanski GS Yuasa, ističe da je 'tvrtka spremna surađivati s JAL-om i Boeingom kako bi se otkrili razlozi tog izgreda'.

JAL je već u studenome upozorio na neispravnost akumulatora, ali tada nije bilo dima ni znakova pregrijavanja.

Upravo je zrakoplov te kompanije prije gotovo točno godinu dana bio razlog za uzbunu vatrogasaca u Bostonu zbog jedne od njezinih potpuno novih letjelica 787.

Nakon sličnog izgreda u Japanu tjedan dana poslije na istoj vrsti zrakoplova druge japanske kompanije, ANA-e, međunarodne zrakoplovne vlasti obustavile su na tri mjeseca let pedeset Boeinga 787 koji su tada bili u prometu u svijetu.

Boeing je nakon istrage priopćio preko svog glasnogovornika da su 'poboljšanja koja su lani učinjena na akumulatorskom sustavu 787 donijela očekivani rezultat'.

Te promjene u konstrukciji uvjerile su vlasti da od travnja 2013. 'Dreamliner' ponovo puste u promet, ali se na 787 i dalje redovito događaju manji kvarovi zbog kojih letovi kasne ili se otkazuju.

Usprkos tome JAL je u srijedu izjavio da je odlučan 'nastaviti s redovitim letovima' 787. 'Prije svakog polijetanja uvjerimo se da je zrakoplov siguran'.

Poput JAL-a i ANA-e koji su naručili 111 'Dreamlinersa', većina kompanija koje su kupile taj model i dalje mu iskazuje povjerenje.

'Mislim da je letjelica zasad sigurna', reagirao je u srijedu Hideo Inagaki, zrakoplovni stručnjak. Najvažnije je da se problemi koji se mogu javiti zbog primjene novih tehnologija, među kojima su i litijski akumulatori, rješavaju na prikladan način, rekao je.