ispričali se pacijentu

Ponašali se prema njemu drugačije jer je HIV pozitivan, moraju platiti odštetu

22.01.2024 u 18:14

Bionic
Reading

Bolnica se na kraju ispričala pacijentu, a sudac je zaključio da ta isprika potvrđuje navode pacijenta. Zbog povrede prava osobnosti bolnica mu mora isplatiti 20.700 eura s kamatama i nadoknaditi parnični trošak u iznosu os 8.619,63 eura

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice povrijedila je pravo tužitelja jer mu nije pružila zdravstvenu uslugu kao drugim pacijentima u usporedivoj situaciji, presudio je sudac. Stoga mu s naslova naknade štete zbog povrede prava osobnosti Specijalna bolnica mora isplatiti 20.700 s kamatama kao i nadoknaditi prouzročeni parnični trošak u iznosu od 8.619,63 eura, pišu 24 sata.

Muškarac je tužio bolnicu, a u tužbi naveo, da je 2019. nakon što mu je ugrađena proteza, upućen na rehabilitaciju u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u cilju oporavka i vraćanja funkcije mišića noge nakon zahvata.

Tamo je, tvrdi, bio izložen nizu neugodnosti i netipičnih postupaka koji su se razlikovale od uobičajenih postupanja s drugim pacijentima u sličnoj situaciji, dodajući da su za sprječavanje HIV infekcije u zdravstvenim ustanovama dostatne standardne mjere zaštite te da nema potrebe za primjenom posebnih "anti-HIV" mjera zaštite.

Dodao je i kako mu je prilikom prijema doktorica u razgovoru spomenula da je HIV pozitivan što smatra da nije trebalo i to ga je zasmetalo. U tužbi je naveo kako su sestre stavljale rukavice dok su mu skidale čarape, mjerile temperaturu, a imale su ih, također, i prilikom vađenja krvi što, do tada, u drugim medicinskim ustanovama nitko od zdravstvenih djelatnika nije imao. 

Postupanje zaposlenika tuženika je dovelo do dodatnih neugodnosti i neželjene pažnje i upita drugih pacijenata, a što je prisililo tužitelja da prije vremena prekine liječenje kod tuženika i nastavi liječenje o vlastitom trošku. Također, tužitelj navodi da je postupanje djelatnika Specijalne bolnice koji mu pružili zdravstvenu uslugu standardizirane kvalitete kako to inače čine u drugim usporedivim situacijama, kod njega uzrokovalo strah od nastavka liječenja te je bio izložen ponižavajućem i uvredljivom okruženju, a što je sve dovelo do povrede prava na jednako postupanje, odnosno jednako liječenje.

Tužena bolnica tvrdila je tijekom suđenja da nije tužitelja kao HIV pozitivnu osobu tijekom ostvarivanja zdravstvene zaštite stavila u nejednak položaj u odnosu na ostale pacijente na liječenju i medicinskoj rehabilitaciji .

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u svom odgovoru ispričala se tužitelju te ga izvijestila o tome kako je i sama bolnica provela ispitni postupak te da je poduzela mjere u cilju prevencije sličnih postupaka u budućnosti tako da s obzirom na navedeno, zaključio je sudac, isprika potvrđuje navode tužitelja.