NESNALAŽENJE I SERIJA GAFOVA

Pomrčina zvjezdane gradonačelnice Rima

13.11.2016 u 20:52

Bionic
Reading

Virginia Raggi, u lipnju izabrana kao prva gradonačelnica Rima u povijesti, zbog niza nepopularnih poteza gubi povjerenje rimskih stanovnika, a ta bi situacija mogla utjecati i na snagu Pokreta 5 zvijezda na nacionalnoj razini

Zvijezda zvjezdanog pokreta Virginia Raggi u lipnju ove godine izabrana je na mjesto gradonačelnice glavnog talijanskog grada kao prva žena u povijesti na čelu Rima. Nakon godina i godina koruptivne vlasti koja je, između ostalog, natovarila grad s čak 13 milijardi eura dugova, Raggi je ljetos dočekana s puno očekivanja i nade da će ostvariti svoja obećanja o tome da će i figurativno i doslovno počistiti Rim.

Raggi je za gradonačelnicu izabrana dijelom zahvaljujući popularnosti koju uživa njezina politička opcija, Pokret 5 zvijezda (Movimento 5 Stelle, M5S). Pokret je nakon nekoliko godina raznih inicijativa službeno 2009. godine osnovao talijanski komičar Beppe Grillo sa suradnicima. Grillo ga je zamislio kao antitezu talijanskom političkom establišmentu koji krivi za teško stanje tamošnje ekonomije i politike. Od osnivanja do danas pokret je stekao popriličnu popularnost te je dosegnuo status druge političke snage u Italiji nakon Demokratske stranke (Partito Democratico, PD) premijera Mattea Renzija.

Posebne uspjehe Pokret 5 zvijezda nanizao je na lokalnim izborima te su njegovi kandidati izabrani na gradonačelničke pozicije u nizu manjih gradova, a glasno su odjeknule pobjede u Torinu i Rimu. U Torinu, sjedištu industrijskog konglomerata Fiat, na mjesto gradonačelnice ranije ove godine zasjela je 32-godišnja Chiara Appendino, dok je 38-godišnja Raggi na čelo Rima stigla s podrškom čak dvije trećine birača u drugom krugu gradskih izbora.

No Raggi je u nekoliko mjeseci od početka mandata povukla niz nepopularnih poteza zbog kojih gubi povjerenje stanovnika, a na kocku je stavljena i popularnost Pokreta 5 zvijezda na nacionalnoj razini. Prvu rimsku gradonačelnicu dočekao je velik niz problema, među kojima se kao najvažniji ističu gradski prijevoz, odvoz smeća, uređenje gradskih ulica, kao i katastrofa gradskog proračuna opterećenog milijardama eura dugova.

Loša kadrovska politika i neiskustvo Raggi plaća padom popularnosti

Sve je to posljedica koruptivne hobotnice koja je godinama vladala gradskim poslovima, a koju je razotkrio njezin prethodnik Ignazio Marino. Njega su na ostavku krajem prošle godine natjerale optužbe vezane uz pronevjeru gradskog novca od kojih je oslobođen prije mjesec dana. Takozvana 'Mafia Capitale', koju je razotkrio Marino, godinama je profitirala od namještanja ugovora za poslove u javnom prijevozu, odvozu smeća i smještaju izbjeglica.

Raggi je nakon dolaska na čelo gradske vlasti svoje suradnike iz Pokreta naljutila odabravši gradske vijećnike koji su radili tijekom mandata desničarskog gradonačelnika Giannija Alemanna. Njemu se pak trenutno sudi zbog optužbi za nepotizam i pronevjeru novca tijekom mandata od 2008. do 2013. godine.

Politički neiskusna Raggi se dodatnim kritikama izložila kad je rješavanje problema odvoza smeća s gradskih ulica povjerila Paoli Muraro, koju državno odvjetništvo istražuje zbog mogućeg sukoba interesa tijekom 12 godina koje je provela kao savjetnica rimskom komunalnom poduzeću AMA. Iako je Raggi prvotno tvrdila da nije znala za tu istragu, nekoliko tjedana kasnije priznala je da ju je Muraro još u srpnju obavijestila o potezima državnog odvjetništva.

Početkom rujna gradonačelnica Raggi je dala otkaz šefici vlastitog kabineta Carli Ranieri opravdavajući to izjavom da plaća od 192 tisuće eura koju je primala Ranieri nije u skladu s filozofijom Pokreta. Nakon Ranierijeve u samo nekoliko sati otkaze su dali i čelni ljudi gradskih financija, okoliša i dvoje čelnika javnog prijevoza. Nekoliko tjedana nakon toga sedamdesetak dužnosnika iz gradske vlasti poslalo je pismo gradonačelnici u kojem su se požalili na administrativnu paralizu i manjak jasnog vodstva.

Ideja o povezivanju Rima žičarom izazvala je salve podsmijeha na račun gradonačelnice

Raggi je na negodovanje naišla i kad je otkazala kandidature Rima za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine i Svjetskog prvenstva u ragbiju 2023. godine. Te je poteze opravdala enormnim dugovima u kojima se nalazi Rim.

Građani Rima izoštrili su svoju kritiku gradonačelnice kad je predložila da se, kao dio rješavanja prometnih gužvi, dijelovi Rima povežu žičarom, kao što je to napravljeno u Londonu. Rim je problematična regija za gradnju podzemne željeznice zbog bogate prošlosti grada, odnosno čestih arheoloških nalaza koji kompliciraju iskope. No njezin je prijedlog na društvenim mrežama dočekan s podsmijehom i komentarima kako bi se gradska vlast trebala koncentrirati na to da popravi postojeći javni prijevoz – vlakove, tramvaje i autobuse – umjesto da se bavi grandioznim novim projektima.

U moru kritika poput one Giovannija Orsine, profesora političke povijesti na rimskom Sveučilištu Luiss, koji je za medije izjavio da je 'čak i za talijanske političke standarde' Pokret 5 zvijezda 'dosad uspio napraviti nevjerojatan nered', Virginia Raggi nalazi i na glasove razumijevanja. Mnogi komentiraju kako je Rim jednostavno grad koji je nemoguće voditi i da treba mnogo vremena i truda kako bi se istrijebila dugogodišnja korupcija.

Kome građani više vjeruju, Renziju ili ekipi iz Pokreta 5 zvijezda - pokazat će rezultati referenduma u prosincu

U međuvremenu, teška pozicija u kojoj se našla Raggi odrazila se i na nacionalnu sliku Pokreta 5 zvijezda. Premijer Matteo Renzi je za početak prosinca raspisao referendum na kojem bi se trebalo odlučivati i o ustavnim promjenama koje bi trebale pridonijeti reformi talijanske političke scene. Renzi je već najavio da će, u slučaju da se izjalove njegove nade o uspjehu referenduma, podnijeti ostavku na premijersku poziciju.

Pokret 5 zvijezda nada se da bi u takvoj situaciji mogli isprovocirati nove parlamentarne izbore na kojima bi pokušali osigurati vlast i na nacionalnoj razini. U tome im sad odmažu problemi u kojima se u Rimu našla Raggi. Neke ankete pokazuju da je nacionalna podrška Pokretu među glasačima od njezinog imenovanja na čelnu poziciju u Rimu skliznula za nekoliko postotaka.

Maria Elisabetta Lanzone, politologinja sa Sveučilišta u Genovi i autorica knjige o Pokretu 5 zvijezda, možda je najbolje sažela situaciju u kojoj se našla Raggi opisujući što se događa kad politički neiskusni članovi Pokreta pobijede na izborima. Lanzone kaže da 'jednom kad se nađu u institucijama, kandidati Pokreta shvate kako stvari funkcioniraju i onda im preostaje težak posao da ostatku stranke prenesu da ono što su (ranije, op.a.) obećavali ne mogu ispuniti'.

Talijanska politička scena, možda i više nego neke druge u svijetu, vapi za reformama. Pokret 5 zvijezda, kao najpopularniji tamošnji predstavnik novog vala političkih pokreta i stranaka koje se protive političkom establišmentu, nudi jedan način te reforme dok premijer Renzi i njegova Demokratska stranka do promjena žele doći drugim putem. Uspjeh Raggi u Rimu bez sumnje bi doprinio rastu popularnosti Pokreta, no u kratkom roku vrlo je teško očekivati ikakve vidljivije rezultate. Virginiji Raggi ostaje nada da građani Rima imaju još strpljenja prije nego njezini pokušaji čišćenja grada daju rezultate. U suprotnom, sjaj zvijezde zvjezdanog pokreta mogao bi se prilično brzo ugasiti.Save