PIROMAN SAM MAJKO

Pomorac iz Krila Jesenice zaradio optužnicu zbog podmetanja velikog požara

20.10.2017 u 11:17

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je pred Općinskim sudom podiglo optužnicu protiv 29-godišnjeg pomorca iz Krila Jesenica zbog izazivanja velikog šumskog požara prošli mjesec na području Krila Jesenice, u kojem je izgorjelo 100-tinjak hektara maslinika, vinograda, voćnjaka i neobrađenog zemljišta, a materijalna šteta iznosi oko 600 tisuća kuna, doznaje se u petak u splitskom Državnom odvjetništvu

Dvadesetdevetogodišnjak je optužen za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

 U optužnici ga se tereti da je 7. rujna ove godine nešto poslije 20 sati u Krilu Jesenicama u borovoj šumi neposredno iznad svoje kuće, tijekom razgovora putem mobilnog telefona sa svojom djevojkom, svjestan da u uvjetima dugotrajne suše, visoke temperature zraka i snažnog jugoistočnog vjetra može izazvati požar, na suhu gustu travu bacio dva neugašena opuška cigareta.

  • +17
Požar u Krilu Jesenice Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

 Žar cigareta zahvatio je travu i zapalio vatru koja se nošena jakim vjetrom nekontrolirano proširila u smjeru sjevera i sjeverozapada.

 Vatra je zahvatila oko 100 hektara maslinika, vinograda i voćnjaka, kao i neobrađenih poljoprivrednih površina i zemljišta, dijelom u privatnom vlasništvu pojedinih osoba, a dijelom u vlasništvu Hrvatskih šuma d.o.o., koji su u potpunosti ili djelomično izgorjeli.

 Širenje vatre, koja je došla u neposrednu blizinu kuća i gospodarskih objekata, zaustavljeno je pravodobnom intervencijom zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe Split. U gašenju požara sudjelovalo je 18 dobrovoljnih vatrogasnih društava sa šireg područja Dalmacije, stotinjak pripadnika Hrvatske vojske i mještana koji su 8. rujna u 9,20 sati lokalizirali požar. Vlasnicima je prouzročena za sada točno neutvrđena materijalna šteta veća od 600 tisuća kuna, stoji u optužnici.

 Predloženo je i da se protiv optuženoga 29-godišnjeg muškarca produlji istražni zatvor jer, kako se navodi, 'postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi okrivljenik ponoviti kazneno djelo'.