osjetan pad

Pomoć Ukrajini: Ova zemlja Kijevu je dala više tenkova nego što ih ima Hrvatska

29.03.2024 u 18:36

Bionic
Reading

Ukrajina nastavlja primati tešku mašineriju od partnerskih zemalja i ove godine, ali primjetan je zastoj u isporukama. Prošle godine od saveznika je dobila gotovo 100 tenkova manje nego godinu prije, u kojoj je Rusija pokrenula agresiju na nju

Iako su prije početka rata u Ukrajini neki vojni stručnjaci smatrali da je razvojem tehnologije, posebno dronova, odzvonilo tenkovima, stvarnost je pokazala suprotno. Rusija i Ukrajina vode rovovski rat u kojem se crta bojišnice sporo mijenja i gdje tenkovi igraju značajnu ulogu. Njihov posao je probijati neprijateljske položaje da bi pješaštvo moglo zauzeti novi teritorij.

Dakle Ukrajinci stalno vape za novim tenkovima jer se čini da su ruske zalihe neiscrpne, iako im se neki rugaju jer vade iz naftalina i najstarije primjerke i šalju ih na front.

Najviše je opao broj tenkova dostavljenih iz Poljske. Ta zemlja inače prednjači po tome koliko ih je poslala u pomoć Ukrajini. I dok ih je tijekom 2022. službena Varšava donirala čak 250, 2023. taj je broj pao na 74 primjerka.

Za ilustraciju o kojim se brojkama radi, spomenimo da Hrvatska ukupno ima tek 75 tenkova. Znači, Poljska je prošle godine poslala Ukrajini onoliko tenkova koliko mi ukupno imamo.

Zato je 2023. godine potegnula Danska, a koja ih do tada nije donirala Ukrajini. Kopenhagen je prošle godine na ukrajinski front poslao 59 tenkova, došavši tako među glavne opskrbljivače. Najavili su Danci i nove pošiljke za 2024. godinu, a s Nizozemskom planiraju poslati Ukrajini 14 tenkova Leopard 2A4. Oni neće biti poslani iz njihovih zaliha, nego će ih kupiti od njemačke industrije, obnoviti i donirati Kijevu. Cijena toga poduhvata iznosi oko 165 milijuna eura.

Ukupno je Ukrajina 2022. godine primila 434 tenka, a prošle godine donirano im je 355 komada ovog ubojitog i važnog oklopa.

Iza Poljske po broju poslanih tenkova slijede Nizozemska i Češka. Nizozemska ih je u Ukrajinu poslala 45 u 2022. i još 59 komada u 2023. godini. Češka je prve godine rata dostavila Ukrajini 66 tenkova, a lani njih 24.

  • +6
Ukrajinski tenkisti Izvor: Profimedia / Autor: Adri Salido / AFP / Profimedia

Slijede Amerikanci sa 76 tenkova. Nezadovoljstvo u Ukrajini dopremom oružja sa Zapada je veliko. Zbog manjka oružja neki analitičari smatraju da vojnici ne mogu adekvatno odgovoriti na ruske napade pa se posljednjih mjeseci nalaze u defanzivi i gube teritorij.

Tako u petak na kanalu LiveUkraineMedia na Telegramu pišu da je Ukrajina od početka rata dobila 31 tenk Abrams, a oko 3700 njihovih najranijih modifikacija trune na lokacijama za dugotrajno skladištenje i malo je vjerojatno da će ikada biti korišteni.

Od ostalih zemalja, tenkove su još slali Nijemci, za čije se Leoparde vjerovalo da bi mogli napraviti preokret na bojištu, pa Šveđani, Španjolci, Kanađani, Norvežani, Portugalci, ali i Slovenci.

Naši susjedi poslali su u Ukrajinu čak 28 tenkova. Tportal je pisao u rujnu 2022. godine da je slovenski premijer Robert Golob postigao dogovor s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom o doniranju 28 tenkova M55S Ukrajini. Zauzvrat je Slovenija od Berlina trebala dobiti 40 njemačkih transportnih vozila.