stižu promjene

Poljska ljevica predložila zakone o legalizaciji pobačaja

14.11.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Poljska ljevica, koja je u koaliciji koja kontrolira novi saziv parlamenta, predložila je dva prijedloga zakona za legalizaciju prava na pobačaj, koje je sada jedno od najrestriktivnijih u Europi, rekla je u utorak njihova zastupnica.

Jedan od prijedloga zakona "predviđa potpunu legalizaciju prava na prekid trudnoće do 12. tjedna trudnoće ... a drugi depenalizira pomoć prilikom pobačaja", rekla je zastupnica Anna Maria Zukowska za AFP.

Dva prijedloga zakona podnesena su u ponedjeljak, prvog dana zasjedanja novog saziva parlamenta izabranog u listopadu.

Dva suprotstavljena bloka - nacionalistički populisti iz stranke Pravo i pravda (PiS) koji su do sada bili na vlasti i proeuropski blok koji vodi bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk - tvrde da su pobijedili na izborima i žele formirati vladu.

PiS je zaista osvojio najveći broj zastupničkih mjesta, ali ne može formirati većinu, a proeuropske snage bi to mogle.

One su u ponedjeljak izabrale Szymona Holowniju za predsjednika donjeg doma parlamenta.

Legalizacija prava na pobačaj dio je programa dviju od tri proeuropske formacije, točnije ljevice i Građanske koalicije Donalda Tuska.

Poljski zakoni protiv pobačaja spadaju među najrestriktivnije u Europi. Ustavni sud 2020. stao je na stranu nacionalističke vlade odlučivši da su prekidi trudnoće zbog deformacije fetusa "neustavni".

Pobačaji nisu dopušteni ni u slučaju silovanja ili incesta niti kada je život majke u opasnosti.

Zakon u teoriji dopušta da liječnici izvedu pobačaj kada je život žene u opasnosti, ali u praksi je to toliko ograničeno da se liječnici to boje činiti.

Zakon predviđa do tri godine zatvora za bilo koga tko izvrši pobačaj, pomogne ili potakne ženu na pobačaj.

Poljska aktivistkinja Justyna Wydrzynska osuđena je u ožujku na sudu u Varšavi na rad za opće dobro zbog pomaganja u pobačaju, što se u Poljskoj ne pamti.

Po ispitivanju javnog mnijenja provedenom početkom ožujka, 83,7 posto Poljaka podržava liberalizaciju zakona o pobačaju. Samo 11,5 posto ispitanika reklo je da želi zadržati postojeće propise.