KORIŠTEN SUZAVAC

Poljoprivrednici se na prosvjedu u Varšavi sukobili s policijom

06.03.2024 u 16:36

Bionic
Reading

Poljski poljoprivrednici u srijedu su se na prosvjedu ispred parlamenta u Varšavi sukobili s policijom koja je koristila suzavac.

Tisuće poljoprivrednika okupile su se u poljskoj prijestolnici gdje su palili gume i bacali pirotehnička sredstva, tražeći prekid jeftinog uvoza i ekoloških regulacija za koje tvrde da ugrožavaju njihovo poslovanje.

„Zbog fizičke agresije dijela prosvjednika nad policajcima bilo je nužno koristiti izravne mjere prisile”, napisala je varšavska policija na platformi X.

„Ponašanje koje ugrožava sigurnost naših policajaca, uključujući bacanje kamenja na njih, ne može se uzeti olako i zahtijeva čvrst i odlučan odgovor”. 

Policija je dodala kako je ozlijeđeno nekoliko policajaca, a desetak ljudi je uhićeno. 

Reutersov svjedok na prosvjedu vidio je kako policija koristi suzavac prema prosvjedniku s poljskom zastavom te prema drugome koji je na njih bacao predmet.

Lokalni mediji prenijeli su snimke nekoliko prosvjednika koji su na silu pokušali ući na teritorij parlamenta, prije no što ih je u tome spriječila policija. 

Ranije u srijedu dio prosvjednika je nosio, a potom zapalio lijes s natpisom: „poljoprivrednik, živio 20 godina, ubijen Zelenim planom”.

Prosvjednici su zauzeli ulicu ispred premijerovog ureda i zviždali prije no što su se uputili pred parlament. 

Poljska televizija prikazala je snimke traktora na ulazu u Varšavu kojima je zapriječen put u središte grada, kao i blokade cesta diljem zemlje. 

Poljoprivrednici diljem Europske unije pozivaju na ukidanje restrikcija iz Zelenog plana čiji je cilj borba protiv klimatskih promjena, kao i na uvođenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ukinutih nakon ruske invazije. 

To stvara delikatnu situaciju za vladu Donalda Tuska u godini kad ju čekaju lokalni i europski izbori te u kojoj pokušava odgovoriti na zahtjeve poljoprivrednika, ali i zadržati podršku Kijevu. 

Poljoprivrednike, koji su ispunili obećanje o povratku u Varšavu, nakon što je dio njih marširao prijestolnicom i prije tjedan dana, imaju podršku najvećeg sindikata u zemlji, NSZZ Solidarsnosc, kao i lovaca i šumara. 

Tusk tvrdi da poremećaji na tržištu nisu uzrokovani samo proizvodima iz Ukrajine, nego i iz Rusije i Bjelorusije. 

U ponedjeljak je objavio da će Poljska od EU-a zatražiti zabranu uvoza iz tih dviju zemalja, a poljoprivrednike je pozvao na razgovor u subotu.