SUKOB OKO IZBJEGLICA

Političari Slovenije, Austrije i Njemačke u verbalnom ratu koji vode svi protiv svih

30.10.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Drama izbjegličke krize se u međuvremenu preselila sjevernije od Hrvatske, na potez Slovenija-Austrija-Bavarska, o čemu svjedoče i potresne slike s graničnog prijelaza Šentilj. Sve to je izazvalo novu rundu međusobnog optuživanja političara u ovim državama jer ne uspijevaju držati situaciju pod kontrolom, pa njemački mediji sada već pišu da se vodi rat u kojem su 'svi protiv svih'

Nedjeljni briselski samit o izbjeglicama na balkanskoj ruti iznjedrio je plan od 17 točaka za koji su mnogi rekli da je to 'plan bez plana'. Izbjeglička se drama tako preselila u Sloveniju iz Hrvatske te se sada dramatične scene izmučenih izbjeglica koje pokušavaju prijeći preko granica dviju članica Europske unije ne odigravaju na hrvatsko-slovenskoj, nego na slovensko-austrijskoj granici.

Strašne slike očajnika sa Šentilja odnosno Spielfelda su novi čin u izbjegličkoj krizi, a koliko je slab samo prije nekoliko dana dogovoreni briselski plan, pokazuje i to da su se u međuvremenu počele razmjenjivati teške optužbe na relaciji Slovenija-Austrija-Njemačka, pa sada opet Hrvatska i Srbija izgledaju kao utjelovljenje harmoničnih dobrosusjedskih odnosa. Dapače, sukobi se događaju i unutar vladajućih koalicija Austrije i Njemačke, što zasigurno ne ulijeva nadu građanima tih država, u kojima raste ksenofobno raspoloženje i strah od nesposobnosti političkih elita da uspostave kontrolu nad menadžiranjem izbjegličke krize. Paljba vladajućih političara po susjednim kolegama kao i unutar vlastitih vlada se pretvorila u rat koji vode 'svi protiv svih', kako danas Spiegel Online opisuje stanje u njemačkoj vladi kancelarke Angele Merkel

Nakon što je bavarski premijer i predsjednik CSU-a Horst Seehofer postavio ultimatum predsjednici sestrinske stranke CDU i kancelarki Angeli Merkel da zaustavi priljev izbjeglica u Njemačku, što je ona hladno odbila, ljutitim se izjavama oglasio vicekancelar Sigmar Gabriel, ujedno predsjednik SPD-a, druge stranke njemačke velike koalicije. Gabriel je Seehoferu i Merkel poručio da svojom sada već višetjednom javnom svađom ugrožavaju funkcioniranje njemačke vlade. 'Takav način međusobnog psovanja i ucjena je ispod svakog nivoa i posve neodgovoran. Svađa između Seehoferova CSU-a i predsjednice CDU-a Merkel bi u normalnoj situaciji bila bizarna. Ali s obzirom na izazove s kojima se suočava naša zemlja zbog snažnog porasta useljavanja izbjeglica, svađa između CSU-a i CDU-a počinje ugrožavati funkcioniranje vlade', bio je jasan Gabriel.

Gabriel se prvenstveno referirao na Seehoferov ultimatum da Merkel ima vremena do ove nedjelje nekako zaustaviti priljev izbjeglica, inače će Bavarska 'razmisliti o drugim opcijama djelovanja'. Vicekancelar optužuje obje demokršćanske stranke da se 'ponašaju neodgovorno' jer 'šire nesigurnost među ljudima, što u zemlji povećava strah da nećemo uspjeti dovesti krizu pod kontrolu'. Predsjednik SPD-a zabrinuto poručuje da bi 'svađa između demokršćana mogla još više ljudi udaljiti od politike i gurnuti ih u naručje desnih ekstremista'.

Prema pisanju Bilda, CSU čak razmišlja o tome da svoje ministre povuče iz savezne vlade, što bi de facto značio raspad desetljećima duge suradnje CDU-a i CSU-a, iako bi Merkel mogla i dalje vladati zajedno u koaliciji sa SPD-om.


Napeta je situacija i u austrijskoj vladi, u kojoj socijaldemokratski kancelar Werner Faymann i narodnjačka ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner često daju posve suprotstavljene izjave. Mikl-Leitner poručuje kako je postavljanje žičane ograde na granicu prema Sloveniji jedna od opcija koje razmatra dok Faymann onda – također preko medija – replicira da o tome nema govora.

Mikl-Leitner je javno upozorila kako je ove godine već 63 tisuće izbjeglica zatražilo azil u Austriji, a u proteklih nekoliko dana njih više od tisuću. Prošle godine u Austriji je bilo tek 28 tisuća zahtjeva za azil. Zaključila je da 'Austrija nije samo tranzitna država' na izbjegličkoj ruti. Uputila je kritiku Sloveniji i Hrvatskoj, koje su 'sigurne zemlje', ali tamo skoro pa nitko ne traži azil. Indirektno je uputila i kritiku Njemačkoj, navodeći kako je u odnosu na broj stanovnika broj tražitelja azila veći u Austriji nego u Njemačkoj, koja pak vrši pritisak na sve države na balkanskoj ruti da uspore priljev izbjeglica u najmoćniju državu Europske unije. Austrija pak najavljuje da planira zaposliti još dvije tisuće policajaca kako bi se uopće mogla nositi s izbjegličkom krizom.

Trenutno je ipak u najgoroj situaciji slovenski premijer Miro Cerar te već danima ponavlja kako Europskoj uniji prijeti raspad i tvrdi da njegova država ne može izdržati toliki ulazak izbjeglica. Mediji pak pišu da su uvjeti u slovenskim izbjegličkim kampovima slični onima u konc-logorima ili Guantanamu te da je sve iznimno loše organizirano. Cerar poziva Austriju da svoju granicu drži otvorenom, s obzirom da su povremena zatvaranja i zaustavljanje transporta izbjeglica već rezultirali incidentima i rušenjem ograde između Šentilja i Spielfelda. Cerar je za Die Presse izjavio da će Slovenija uskoro biti primorana 'svim mogućim sredstvima' usporiti priljev izbjeglica, što bi uključivalo bodljikavu žicu prema Hrvatskoj. Istovremeno je Cerar pod velikom kritikom opozicije, koju predvodi Janez Janša, koji u izjavama za medije ismijava krizni menadžment slovenske vlade.

U razmjeni verbalne paljbe među Slovenijom, Austrijom i Njemačkoj sudjelovali su i neki drugi ministri iz pripadajućih vlada, pa je primjerice njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio da 'ponašanje Austrije nije u redu' dok se iz Bruxellesa oglasio glavni liberal iz Europskog parlamenta, Guy Verhofstadt, optuživši Austriju da uništava Šengenski dogovor.

S obzirom da su se čepovi na izbjegličkoj ruti u ovom trenutku preselili sjeverno od Hrvatske, jedini koji u ovom spektaklu političke neodgovornosti mogu koliko-toliko zadovoljno trljati ruke su premijeri Hrvatske i Srbije Zoran Milanović i Aleksandar Vučić. Njihov se verbalni rat od prije nekoliko tjedana od mnogih osuđivao kao 'neeuropsko ponašanje', no kada se vidi što sada rade i govore vodeći političari Slovenije, Austrije i Njemačke, jasno je da nema nikakve razlike između toga i svađe Milanovića i Vučića.