koronaprosvjedi

Policija zabranila prosvjede ekstremnim desničarima u Austriji

31.01.2021 u 13:27

Bionic
Reading

Austrijska je policija zabranila održavanje nedjeljnih prosvjeda članovima krajnje desnice u Beču, organiziranih protiv vladinih mjera o suzbijanju daljnjeg širenja koronavirusa, s obzirom na to da se strahuje od novih klastera

Tijekom održavanja ranijih sličnih okupljanja "veći broj sudionika oglušio se o pravilo o obveznom nošenju zaštitnih maski i ono o poštivanju fizičke distance", stoji u priopćenju policije te se dodaje da je iz tog razloga "za očekivati" da će i ovo okupljanje "biti poprište nepoštivanja zakona". Policija je podsjetila da su sredinom siječnja tisuće Austrijanaca kršile zdravstvena pravila o ponašanju na ulicama austrijskih gradova.

Bivši ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, član krajnje desne stranke FPÖ, pozvao je ove nedjelje na održavanje prosvjeda protiv policijskog sata i trećeg zatvaranja koje je u Austriji upravo na snazi.

Ova je stranka prvi put službeno organizirala skup kojim želi osporiti mjere što ih je donijela eko-konzervativna vlada, nastojeći ograničiti daljnje širenje zaraze koronavirusa. Prosvjedi su zabranjeni zbog "narušavanja javnog reda i mira" koje bi mogli prouzročiti.

"Svjedoci smo neviđene cenzure... to je skandal", bunio se u subotu pred novinarima Kickl. FPÖ je potom podnio drugi zahtjev za odobrenje okupljanja čija je svrha "obrana demokracije, sloboda i temeljnih ljudskih prava", no policija ga ponovno odbila, pojasnivši da je razlog tomu rizik od daljnjeg širenja koronavirusa "zbog povećane mogućnosti zaraze usljed novih varijanta koronavirusa" i zbog "nemogućnosti praćenja kontakata" u redovima demonstranata.

Policija je odbila 15 od 17 prijavljenih okupljanja tijekom vikenda. Dopušteno je održavanje samo dvaju manjih okupljanja koja su organizirali ljudi koji nemaju policijski dosje.

  • +3
Koronavirus u Austriji Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Unatoč novom, trećem zatvaranju i odluci o produljenju policijskog sata donesenoj prije Božića, u Austriji, državi s 8,9 milijuna stanovnika, u nedjelju je evidentirano čak 1190 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Podaci iz ankete objavljeni u subotu u tjedniku Profil, ukazuju na to da čak 64 posto Austrijanaca traži zatvaranje žičara na skijalištima, a zna se da su one trenutačno u funkciji.

U Austriji su zatvorene škole, teretane, hoteli, restorani, kulturne ustanove i trgovine čiji rad nije esencijalno važan za život stanovništva.

Socijaldemokratska oporba u subotu se izjasnila za ponovno otvaranje škola 8. veljače.