UPOZORENJE GRAĐANIMA

Policija prati i prisluškuje bez nadzora!

16.06.2014 u 12:32

Bionic
Reading

'Policija i dalje odbija biti pod neovisnim i učinkovitom nadzorom pa su stoga praćenja, prisluškivanja, izlisti brojeva, lociranje putem mobitela i dalje bez adekvatnog nadzora', upozoravaju iz Centra za mirovne studije

Unatoč nedavnim događajima koji su još jednom potresli hrvatski sigurnosni sustav, konačan prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policijskim poslovima i ovlastima koji se trenutačno nalazi pred izglasavanjem u Saboru i dalje neadekvatno regulira neovisan nadzor nad policijom, upozoravaju iz Centra za mirovne studije.

Iako je MUP izašao s prijedlogom Zakona u kojemu uvodi građanski nadzor nad mjerama tajnog prikupljanja podataka, već iz aviona je vidljivo da predloženi model neće moći učinkovito osigurati nadzor', upozoravaju. Smatraju da je 'potpuno besmisleno' da se uz dva postojeća tijela nadzora - Vijeće za građanski nadzor nad
sigurnosno-obavještajnim službama i Povjerenstvo za postupanje po žalbama pri MUP-u, osniva treće vijeće.


Nadzornicima je tako onemogućen fizički ulazak u Operativno-tehnički centar u kojem se vrši prisluškivanje i ispisi telefonskih brojeva, nemaju nikakve ovlasti nad nadzorom PNUSKOK-a, ne mogu sami pokretati istrage, ne postoje jasni kriteriji za članove Vijeća, Vijeće nema sredstva za svoj rad… Iako im je zadatak da brinu o zaštiti ljudskih prava građana – oni će biti odgovorni saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a ne Odboru za ljudska prava', napominje Gordan Bosanac iz CMS-a.

'Iako su stručnjaci i organizacije civilnog društva dali konkretne prijedloge kako napraviti učinkovit građanski nadzor, te je prijedloge MUP odbio. Sve ovo ukazuje na činjenicu da MUP i dalje ne želi učinkovit nadzor i ovim putem upozoravamo javnost kako predloženi model neće zaštititi građane. Centar za mirovne studije poziva zastupnike/ce da kroz amandmane unaprijede konačan tekst Zakona', zaključuju.