SLUČAJ VARŠAVSKA

Policija nije imala razloga hapsiti prosvjednike

Bionic
Reading

Prekršajni sud ustvrdio je da je policija pogriješila kada je u noći 11. veljače uhitila četvero aktivista Zelene akcije. To se može iščitati iz presude koju je objavio portal Zagrebancija.com. Sud je odbacio policijske zaključke da su optuženici remetili javni red i mir vičući 'Ne damo Varšavsku' kršili zakon kada su ulazili u prostor ograđen policijskom trakom, a pogotovo da su se opirali uhićenju, stoji u presudi

Ovi dokumenti sada najbolje demantiraju navode policije da je radila sve po propisima. S obzirom na ovu presudu, njihova posebna konferencija za medije gdje su prikazivali i snimke uhićenja sada se može nazvati tek predstavom za javnost.

Zagrebancija.com podsjeća da je interventna policija na poziv komunalnih redara došla pomoći pri uklanjanju kontejnera, skulpture trojanskog konja i prosvjednika u Varšavskoj ulici koji su protestirali protiv izgradnje Cvjetnog prolaza Hoto grupe. Prosvjednici su svojim tijelima onemogućavali komunalne redare u uklanjanju kontejnera.

Policija će se žaliti

Iz policije poručuju da je njihova akcija bila zakonita te da će se na presudu žaliti.
'Upoznatismo s presudom i sukladno uputama o pravnom lijeku podnijet ćemo žalbuVisokom prekršajnom sudu', kazala je glasnogovornica zagrebačkepolicije Aleksandra Ljuba. Odluku prekršajnog suda, koja je uPolicijskoj upravi zagrebačkoj zaprimljena jučer, nije željelakomentirati. Dodala je tek da će sve argumente protiv presude policijanavesti u žalbi koja mora biti poslana osam dana od primitkaprvostupanjske presude.

Tada je intervenirala policija koja je uklonila aktiviste, a tom prilikom uhićeni su: Katja Crevar (20), Ivana Jandrić (23), Vedran Gračan (28) i Tomislav Tomašević (28). Svi četvero odbacili su optužbe te dali iskaze pred sudom.

'Policajci su prosvjednike nazivali idiotima'

Iskazi su korišteni u sudskom obrazloženju presude. Tako je Katja Crevar na sudu izjavila kako su nju i Vedrana Gračana oko 3.15 u noći nazvali prijatelji iz Zelene akcije i pozvali da im pomognu u prosvjedu. Odmah su došli onamo te su podigli policijsku traku na kojoj piše 'stop policija' te prošli ispod.

Napomenula je da joj nitko nije rekao da ne može proći ispod trake te da, dok je prolazila, nije vikala 'Ne damo Varšavsku', kao što je navedeno u policijskom izvješću.

U jednom trenutku vidjela je Gračana kako trčkara oko kontejnera i da je čula kako su mu policijski službenici rekli da je idiot te ga odveli na stranu. Ona je odbacila tvrdnje da je pružala bilo kakav otpor prilikom uhićenja.

Ivana Jandrić u svom je iskazu rekla da je na prosvjed došla nakon poziva prijatelja i da se odazvala budući da je znala da je prosvjed prijavljen te da ondje smije biti. U iskazu dalje stoji da nije bilo policijske traka kada je ona došla. U jednom trenutku zagrlila je kontejner, međutim došli su policajci stavili joj plastične lisice i uhitili je. 'Ona im je pružala pasivan otpor na način da nije htjela hodati. U jednom trenutku su je policajci podigli i nosili, a na prijedlog jednog od njih su je pustili te je pala na bljuzgu na cesti', stoji u sudskom obrazloženju.

Policija je ostavila da noć provede u mokroj odjeći

Kad su je podigli s poda, počela je vikati 'Ne damo Varšavsku', ali sucu nije mogla reći koliko je glasno vikala. Na kraju je napomenula da je mokra provela jutro u policijskoj postaji.

Vedran Gračan potvrdio je iskaz Katje Crevar i dodao da on nije vikao 'Ne damo Varšavsku', već je samo pozivao ljude da im se pridruže. Što se tiče glasnoće kojom je pozivao, rekao je da nije bila glasnija od govora i vike policajaca.

Tužitelj ostao bez pitanja

Na posebno pitanje braniteljice zašto je prošao ispod policijske trake odgovorio je zato što je znao da je prosvjed prijavljen te zato što se htio pridružiti prosvjednicima. On je dodao da ni fizički ni verbalno nije napao policajce.

Četvrti okrivljeni Tomislav Tomašević na sudu je izjavio da je poput ostalih optuženika na prosvjed došao nakon telefonskog poziva prijatelja. On je dalje nastavio da je htio razgovarati s službenicima interventne i temeljne policije kako bi saznao razloge intervencije.

Tomašević je jedini priznao da je vikao 'Ne damo Varšavsku', no napomenuo je da to nije bilo glasnije od dizalice koja je rušila skulpturu trojanskog konja. Priznao je da je pružao pasivni otpor pa ga je prilikom uhićenja u službeno policijsko vozilo nosilo nekoliko policajaca.

Na suđenju tužitelj nije postavljao pitanja okrivljenicima, već je samo izjavio da kao dokazni materijal prilaže policijske izjave.

Braniteljice su tražile da se na sudu ispitaju policajci Ante Dajaković, Sven Tomas Semeš, Goran Karnovšek, Kristijan Lesičak kao i ostali koji su sudjelovali u intervenciji. Također, tražile su da se ispitaju ostali sudionici prosvjeda i stanari obližnjih zgrada kao i da se pogledaju snimke koje su zabilježile televizijske kamere.

Sudac Edhem Kapetanović je nakon saslušanja optuženika i čitanja spisa donio zaključak da nisu prekršili zakon, 'jer djelo koje im se stavlja na teret nije po propisu prekršaja'.

Sudac: Izvikavanje slogana nije remećenje javnog reda i mira, već sastavni dio prosvjeda

Naime, sudac je odbacio policijske zaključke da je izvikivanje slogana 'Ne damo Varšavsku' remećenje javnog reda i mira, jer je sastavni dio svakog prosvjednog skupa izvikivanje slogana. U presudi stoji da nitko od uhićenih nije vikao parole koje pozivaju na diskriminaciju ili nasilje stoga se ne može govoriti o kršenju zakona.

Također, sudac je istaknuo da je prosvjed uredno bio prijavljen nadležnom tijelu za razdoblje od 5. veljače do 11. veljače u vremenu od 0 do 24 sata, i to u Varšavskoj ulici između Cvjetnog trga i Gundulićeve ulice.

Na temelju toga sudac je zaključio da nema elemenata prekršaja kad je skup uredno prijavljen te da prosvjednici nisu vikali ili protestirali izvan prijavljenog prostora.

Nadalje, odbačen je i dio prijave koji se odnosio na aktivno pružanje otpora policiji. Sud je zaključio da uhićeni nisu pružali aktivan fizički otpor niti su vrijeđali ili bili drski prema policajcima.

'Ništa u načinu i sadržaju izgovorenog, odnosno izvikivanog kritične zgode nema obilježje naročite drskosti i neprostojnosti, kako im je tužitelj stavio na teret', stoji u presudi.