GLE IZNENAĐENJA

Policija će analizirati Prcelinu propovijed, a oglasio se i HRT

09.05.2016 u 15:31

Bionic
Reading

Policijska uprava splitsko-dalmatinska će analizirati sadržaj izjave priora dominikanskog samostana u Splitu Luke Prcele zbog veličanja Nezavisne Države Hrvatske na misi koju je uživo prenosila državna televizija

'Izvješćujemo vas da će policija temeljem dostupnih javnih izvora analizirati sadržaj izjave kako bi utvrdili ima li elemenata za postupanje policije u smislu pokretanja odnosno provođenja izvida', odgovorili su na naš upit iz PU-a splitsko-dalmatinskog.

U uredu Državnog odvjetništva u Splitu poručuju kako: 'nije zaprimljena kaznena prijava, a nadležno državno odvjetništvo će razmotriti izjavu svećenika Luke Prcele tijekom propovijedi na misi održanoj 8. svibnja 2016. u splitskoj župi Gospe od ružarija, odnosno sadrži li navedena izjava elemente kojeg kažnjivog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.'

U međuvremenu oglasili su se i s HRT-a s odgovorom kako se rasporedi prijenosa misnih slavlja koje prenosi Hrvatska radiotelevizija planiraju mjesecima unaprijed.

'Hrvatska radiotelevizija, kako smo istaknuli u našemu jučerašnjem priopćenju, osuđuje svaki oblik govora mržnje i ograđuje se od takva govora, a stavovi i mišljenja koji se prenose u izravnim radijskim i televizijskim prijenosima ne izražavaju stavove i mišljenja Hrvatske radiotelevizije. Ovime Vas obavješćujemo da Hrvatska radiotelevizija analizira sve okolnosti povezane s ovim slučajem te će, utvrdi li se da je došlo do eventualnih propusta njezinih mjerodavnih zaposlenika ili služba, poduzeti odgovarajuće mjere', priopćeno je s javne televizije.

Podsjetimo, Prcela se obrušio se na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jer je prije mjesec dana, uoči komemoracije u Jasenovcu, izjavila da je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila zločinačka tvorevina.

'Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar Kitarović izjavila da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko ti kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od '41. do '45. Ma, ja pitam ako je morala to reći pred Amerikancima, a onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla - pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više ovoga što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme, tijekom ovih dvojce predsjednika koji su bili, možemo kazati, antihrvatski predsjednici', poručio je Prcela.

Predsjednica mu je ubrzo uzvratila putem Facebooka napisavši da on njoj ne možete oprostiti njenu izjavu, a zato ona njemu opraštam njegovu. 'Okrenimo se budućnosti', napisala je predsjednica. Ubrzo su uslijedile i druge reakcije. Od Prcele se ogradio i provincijal Dominikanskog samostana Anto Gavrić, a SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk je zatražio reakciju USKOK-a. Prcela je nakon svega ostao pri svojim stavovima.