SKANDAL U SLOVENIJI

Pokvarilo se 90 tona mesa zbog nestanka struje

08.04.2009 u 18:14

Bionic
Reading

Devedeset tona mesa slovenske tvrtke u stečaju propalo je zbog isključene struje, pa je sanitarna inspekcija u srijedu objavila da meso nije primjereno za jelo

Priča o velikoj količini mesa duboko zamrznuta u hladnjači 'Pomurke', nekoć najjačega poljoprivredno-prehrambenog kombinata, u Prekmurju, 'slovenskoj žitnici', sablaznila je proteklih dana slovensku javnost kao primjer posljedica gospodarske krize.

Zbog nelikvidnosti i dugova poduzeće tri mjeseca zaposlenicima nije isplatilo plaće, a kad je njihov sindikat vlasnicima predložio da meso iz hladnjače razdijele radnicima, oni su to odbili iako je bilo jasno da će se meso pokvariti nakon isključenja struje.

Mediji krivnju za propast mesa uglavnom pripisuju banci kojoj 'Pomurka' duguje, pa je meso, sve dok nije bilo prekasno za akciju, odbijala razdijeliti radnicima, a navodno je prije toga iz tvrtke odvezla konzerve s duljim rokom uporabe. Meso kojemu je istekao rok uporabe sada će dijelom morati u kafileriju, kako bi bilo uništeno ili industrijski prerađeno za hranu za pse i mačke, a ostatak će pregledati inspektori da se vidi nije li možda dio ipak upotrebljiv za ljudsku prehranu.

Predsjednik Slovenskoga Crvenog križa Janez Pezelj izjavio je da njegova organizacija nije mogla intervenirati iako se proteklih tjedana susreće s velikim zahtjevima socijalno ugroženih, osobito kad je riječ o hrani.
'Crveni križ nema tako velikih skladišta, odnosno hladnjača', izjavio je Pezelj.

'Pomurka' je prije nekoliko godina organizacijski spojena s poduzećem MIP iz Sežane koje je nedavno također završilo u stečaju, a proizvodilo je suhomesnate i slične proizvode, osobito pršut, šunku i mortadelu. Nekad društveno poduzeće preuzela je prije više godina poduzetnička obitelj iz tog kraja, a stečaj se dogodio zbog nagomilanih bankovnih dugova iako je vlasnik u međuvremenu otvorio slično poduzeće u susjednoj Italiji koje vrlo dobro posluje, navode slovenski mediji.