odbor za ustav

Pokreće se procedura izbora povjerenika za informiranje, ovo su uvjeti za kandidate

17.05.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik u četvrtak bi trebao pokrenuti proceduru za izbor povjerenika za informiranje s obzirom na to da sadašnjem Zoranu Pičuljanu mandat istječe krajem godine

Članovi Odbora trebali bi se, naime, dogovoriti o objavi javnog poziva za dostavu kandidatura za izbor povjerenika. Zakon kaže da Odbor javni poziv objavljuje najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata povjerenika, a kako je Pičuljan imenovan 21. studenoga 2018. taj datum 'pada' uskoro.

Zakonski uvjeti za izbor povjerenika su hrvatsko državljanstvo i prebivalište, visokoškolsko obrazovanje, najmanje deset godina radnog iskustva u struci s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom iz područja zaštite i unapređenja ljudskih prava, slobode medija i razvoja demokracije.

Od osobe koja želi biti povjerenik traži se da nije osuđivana, da se protiv nje ne vodi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti, te da nije član političke stranke. Kod izbora povjerenika 2018. kandidati su prolazili sigurnosnu provjeru, a među dokumentima koje su morali priložiti bila je i potvrda Porezne uprave o podmirenju svih poreznih obveza.

Hrvatski sabor povjerenika bira na mandat od pet godina uz mogućnost ponovnog izbora, što znači da se Pičuljan može kandidirati za još jedan mandat. Prva povjerenica za informiranje bila je Anamarija Musa, na dužnost je izabrana 2013., a po isteku mandata 2018. nije se ponovno kandidirala, nego se vratila na zagrebački Pravni fakultet s kojeg je i došla na dužnost povjerenice.