neredi u parizu

Pokopan tinejdžer kojeg je ubio francuski policajac

01.07.2023 u 20:22

Bionic
Reading

U nazočnosti obitelji i prijatelja u subotu je sahranjen tinejdžer kojeg je ranije ovog tjedna ubio policajac prilikom kontrole prometa u Nanterreu u blizini Pariza

Služba u džamiji u Nanterreu je počela u podne, pišu dnevne novine Le Parisien.

Na zahtjev obitelji, nijedan novinar nije nazočio obredu ni sahrani Nahela M., 17-godišnjaka alžirskog i marokanskog podrijetla čija je smrt izazvala dane nereda diljem zemlje.

Bijeli lijes je položen u džamiju oko podneva, piše Le Parisien.

Oko džamije je postavljena sigurnosna zona a samo je određenim osobama bio dopušten pristup.

Na posljednjem ispraćaju bilo je više stotina ljudi, izvijestio je list Le Figaro.

Smrt Nahela ponovno je potaknula dugogodišnje pritužbe siromašnih i rasno mješovitih urbanih zajednica na policijsko nasilje i rasizam. Francuski predsjednik Emmnanuel Macron je zanijekao postojanje sustavnog rasizma unutar francuskih službi sigurnosti.

Francuska se u subotu oporavljala od četvrte noći nereda koje je izazvalo ubojstvo Nahela.

Vlada je širom zemlje rasporedila 45.000 policajaca i nekoliko oklopnih vozila ne bi li suzbila najgoru krizu u Macronovog mandata od prosvjednog pokreta žutih prsluka.

U četvrtoj noći nereda zapaljeno je više od 1300 automobila i izazvano 2560 požara na cestama, objavilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

Po vlastima, napadnuta je 31 policijska postaja.

Ukupno 1311 osoba uhićeno je u noći s petka na subotu, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova, a prosječna dob uhićenih je 17 godina.

  • +31
Neredi u Parizu Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT