znali su za problem?

Pojavili se transkripti posljednje komunikacije s podmornice Titan?

06.07.2023 u 17:44

Bionic
Reading

Snimke zaslona onoga što je navodno posljednja komunikacija podmornice Titan prije njezinog tragičnog kraja postale su viralne na internetu

Na tim se snimkama navodno vide posljednje riječi člana posade podmornice, vjerojatno šefa OceanGatea Stocktona Rusha, i tima na matičnom brodu Polar Prince, prenosi Indy100.com.

Dokument je izazvao zabrinutost, najviše zbog toga što se čini da su putnici bili svjesni da postoji neki problem s podmornicom 18 minuta prije razorne implozije.

Dok se autentičnost tih transkripata još uvijek preispituje i osporava, mnogi kažu da je sadržaj vjerojatno pravi s obzirom na informacije koje su već o Titanu dali stručnjaci, uključujući i redatelja Titanica, Jamesa Camerona.

Jedna je korisnica TikToka, koja je podijelila te snimke, rekla da ih nije podijelila samo radi lajkova.

'Osjećala sam da je ovo vrlo uvjerljivo, bez obzira na to jesu li dokumenti pravi, no sve se slaže s onim što su stručnjaci već rekli da se dogodilo', rekla je.

Dijalog počinje u 7.52 ujutro, kada brod kaže petero članova posade Titana da su spremni za spuštanje do olupine Titanica.

'Uživajte u zaronu, gospodo', kaže im se s broda Polarni princ, a zatim ih se upućuje da izvrše provjeru sustava, nakon čega su dobili zeleno svjetlo za nastavak.

'Svi sustavi funkcioniraju normalno. U dobroj smo formi. Nastavljamo spuštanje prema planu', objavljeno je u 8.34 ujutro.

Oko 15 minuta kasnije potvrđeno je da je sve stabilno i da se spuštanje nastavlja prema planu. Nakon što je prošlo 75 minuta spuštanja, opet je rečeno da je sve pod kontrolom i da uživaju u vožnji.

  • +3
Podmornica Titan koja je nestala u Atlantskom oceanu Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

No samo 10 minuta nakon toga, stvari su počele ići naopako.

Prema transkriptu, u 9.28 je posada Titana primijetila alarm sa sustava za promatranje. Svi su se složili da treba odustati od spuštanja i krenuti natrag prema površini. Međutim, uspon je išao puno sporije nego što se očekivalo, a sustav je počeo davati ‘potpuno crvena upozorenja‘.

U 9.50 ujutro Polarni princ je navodno rekao da ne primaju više komunikaciju s Titana i zamolio ih za ažuriranje.

'Ne čitamo vas. Idite na koordinate za oporavak. Javite ako nas čujete'.

Transkript završava u 9.57 ujutro posljednjom molbom s broda:

'Molim vas, odgovorite ako ste u mogućnosti'.