STRAH OD KATASTROFE

Pogledate simulaciju istjecanja plina u Sjevernom moru

30.03.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Već šest dana istječe plin s platforme Elgin u Sjevernom moru kod škotske obale iznad koje se formirao oblak koji bi mogao eksplodirati te izazvati golemo onečišćenje


Baklja gori od nedjelje na platformi manje od 100 metara udaljena od mjesta istjecanja prirodnog plina. Francuska grupa Total ranije je izjavila da bi se baklja trebala sama ugasiti za nekoliko dana, a sada dvjema istodobnim akcijama pokušava zaustaviti istjecanje plina. Evakuirano je svih 238 radnika s platforme koja je smještena 238 kilometara istočno od škotske obale.

'Pokrenuli smo dvije glavne akcije istodobno. Prvom nastojimo s plutajuće baze začepiti bušotinu, a drugom otvaramo dvije bušotine za derivaciju', rekao je direktor Philippe Guys, direktor radova za Veliku Britaniju, na konferenciji za tisak pet dana nakon otkrića te pojave u Sjevernom moru.

Bušotinu planiraju izravno začepiti ubrizgavanjem gustog blata ako sigurnosni uvjeti dopuste prilaz platformi.

184959 ,184868,184828,184732
Dvije bušotine za skretanje toka (derivacija) trebale bi pak smanjiti tlak plina i omogućiti ubrizgavanje blata za začepljenje izvora iz kojeg plin istječe na dubini od oko 4.000 metara pod morem.

Opasnost od eksplozije leži u mogućnosti da plin, koji se širi morem u obliku kondenzata ili oblaka, dođe u kontakt s bakljom koja izgara plin preostao na platformi.

Guys je otkrio da su prvi problemi na bušotini G4 bili otkriveni 25. veljače. Tada je Total ubrizgao blato kako bi zagušio plin. No, tijekom tog procesa 25. ožujka uočili smo velik porast tlaka te izbacivanje blata i plina", rekao je.

Total je u veljači provjerio ostale bušotine plinskog polja Elgin i nije uočio nikakve nepravilnosti.