OD indije do zapadne sahare

Pogledajte u kojim kriznim žarištima hrvatski vojnici održavaju mir

21.04.2017 u 09:22

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatsko Ministarstvo obrane najavilo pokretanje saborske procedure za sudjelovanje u 'pojačanju prednje prisutnosti' NATO-a u Litvi i Poljskoj, tportal je istražio povijest hrvatskih vojnih i promatračkih misija te u kojim trenutno misijama NATO-a, EU-a i UN-a sudjeluju hrvatski vojnici

Već letimičan pogled na povijest sudjelovanja hrvatske vojske u mirovnim misijama pokazuje da gotovo da i nema kriznog ili ratnog područja na svijetu u kojem pripadnici Oružanih snaga RH nisu sudjelovali ili u uspostavljanju ili u održavanju i kontroliranju mira - od prve misije u Sierra Leoneu 1999. do i danas aktualnih misija u Afganistanu i na Kosovu, gdje hrvatski vojnici sudjeluju već dug niz godina i u značajnom broju.

Hrvatska će dodatno ojačati svoje sudjelovanje u misijama tako će do kraja ove godine u Poljsku poslati do 90 vojnika, a početkom sljedeće u Litvu do 200.

Kako doznajemo u MORH-u, pripadnici Oružanih snaga RH trenutno sudjeluju u šest vojnih misija potpore miru. Dvije od njih su u okviru NATO-a. U misiji Odlučna potpora u Afganistanu nalazi se 95 pripadnika hrvatske vojske u 6. hrvatskom kontingentu, a u sklopu kojeg se nalaze i 22 pripadnika zemalja partnera.

U NATO-voj operaciji potpore miru KFOR na Kosovu nalazi se pak 31 pripadnik OS RH te dva helikoptera i to u sklopu 24. hrvatskog kontingenta.

Hrvatska vojska sudjeluje i u operacijama potpore miru koje provodi Europska unija, pa tako u sklopu misije EU NAVFOR Somalija – ATALANTA sudjeluje jedan pripadnik naše vojske i to u Zapovjedništvu operacije u Northwoodu u Velikoj Britaniji.

Oružane snage RH također sudjeluju u mirovnim misijama UN-a, i to u misiji UNMOGIP u Indiji i Pakistanu s devet pripadnika, dok u misiji MINURSO u Zapadnoj Sahari sudjeluje sedam pripadnika, a u misiji UNIFIL u Libanonu jedan pripadnik Oružanih snaga RH.

U prvoj misiji sudjelovali kao promatrači

Svoje prvo sudjelovanje u mirovnoj misiji UN-a Republika Hrvatska je započela 1999. godine upućivanjem 10 pripadnika OS RH u mirovnu misiju u Sierra Leoneu (UNAMSIL) u svojstvu mirovnih promatrača.

Osim u mirovnim misijama UN-a, u veljači 2003. sudjelovanjem voda Vojne policije u NATO-voj misiji ISAF u Afganistanu Hrvatska je započela svoj angažman i u NATO-vim misijama. Od listopada 2008. hrvatski vojnici sudjeluju i u mirovnoj misiji EU-a (EUFOR) u Čadu i Srednjoafričkoj Republici, a tada je ondje na šest mjeseci upućen izviđački tim od 15 pripadnika.

Valja podsjetiti kako je Hrvatska još za vrijeme trajanja Domovinskog rata, točnije 1993. godine, učinila prvi korak u približavanju mirovnim operacijama. Tada se nastojalo uputiti pedesetak pripadnika OS RH (inženjerijski vod za razminiranje, vojni promatrači i stožerni časnici) u mirovnu operaciju u Azerbajdžanu, i to pod okriljem tadašnje Konferencije o europskoj sigurnosti i suradnji (KESS).

Hrvatski vojnici već godinama sudjeluju u promatračkoj misiji u Afganistanu Izvor: Društvene mreže / Autor: MORH

Iako hrvatski vojnici naposljetku nisu bili upućeni u spomenutu mirovnu operaciju jer ona nije bila ni uspostavljena, bio je to vrijedan napor, kako u pogledu međunarodne afirmacije Hrvatske i njezine politike rješavanja sporova mirnim putem, tako i u pogledu afirmacije OS RH kao oružane sile prilagodljive suvremenim okolnostima i potrebama.

General u misiji

Svoje sudjelovanje u mirovnim operacijama Hrvatska je započela upućivanjem 10 vojnih promatrača u mirovnu operaciju pod okriljem UN-a u Sierra Leoneu (UNAMSIL) u rujnu 1999. godine. Od 1999. godine do 2003. godine RH je realizirala godišnje rotacije po 10 časnika, a 2004. broj hrvatskih vojnih promatrača smanjen je na šest. Pripadnici OS RH sudjelovali su u ovoj mirovnoj misiji sve do njezina uspješnog završetka  u prosincu 2005. godine, a kroz misiju je prošlo ukupno 57 časnika.

Dvije godine od upućivanja u prvu misiju, u sklopu misije UNMEE, uslijedilo je upućivanje pet vojnih promatrača u Etiopiju i Eritreju. Pripadnici OS RH nastavili su sudjelovati u ovoj misiji sve do 31. srpnja 2008., kad je prestao njezin mandat.

Iste godine u sklopu misije UNMOGIP u Indiju i Pakistan upućena su prva dvojica hrvatskih vojnih promatrača, a od tada u redovitim rotacijama časnika, koje u pravilu slijede nakon jednogodišnjeg obnašanja dužnosti, konstantno se povećavao broj hrvatskih časnika u misiji u kojoj trenutno imamo devet vojnih promatrača. Od 2005. do 2007. dužnost zapovjednika misije obnašao je hrvatski general Dragutin Repinc, što je ujedno najviša dužnost koju je jedan hrvatski predstavnik obnašao u Ujedinjenim narodima. S obzirom na to da u toj misiji nije bilo razdvajanja civilnog i vojnog dijela, kao što je to slučaj u drugim UN-ovim misijama, Repinc je ujedno bio šef cijele misije UNMOGIP.

Misija u Afganistanu jedna je od najsloženijih promatračkih misija Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatski vojnik

Također 2002. godine u Zapadnu Saharu u sklopu misije MINURSO upućena su dvojica vojnih promatrača, dok su godinu dana kasnije u sklopu misije UNMISET u Istočni Timor upućena dvojica vojnih liječnika koji su se ondje nalazili do kraja misije.

Intenziviranje sudjelovanja

U listopadu 2003. prva trojica hrvatskih časnika odlaze u Liberiju na zahtjevnu misiju UNMIL te su se dokazali na vrlo složenim i odgovornim zadaćama kao zamjenici načelnika zračnih vojnih operacija te u organizaciji obuke u zapovjedništvu snaga misije.

Već iduće godine u sklopu misije MINUSTAH na Haiti kao vojni psiholog odlazi jedan stožerni časnik, a nekoliko godina kasnije na taj karipski otok odlaze još dvojica hrvatskih časnika, također vojnih psihologa.  

U kolovozu 2004. godine prvi put se pripadnici OS RH upućuju i u Obalu Bjelokosti u misiju UNOCI u svojstvu vojnih promatrača, a mjesec dana kasnije na Cipar su upućena dvojica stožernih časnika u sklopu mirovne misije UNFICYP.

Početkom 2005. godine u Gruziju je u sklopu misije UNOMIG upućen jedan hrvatski časnik, a broj naših promatrača povećavao se iz godine u godinu, sve do okončanja misije u ljeto 2009.

Pripadnici OS RH u svakodnevnim radnim zadacima u Afganistanu Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatski vojnik

U ratom razoreni Sierra Leone u travnju 2005. ponovno odlaze hrvatski promatrači, ovaj put u sklopu mirovne misije UNIMIS. Naši promatrači, njih ukupno pet, bili su stožerni časnici u zapovjedništvu misije u Khartoumu.

Dvije godine kasnije intenzivira se hrvatsko uključivanje u mirovne misije pa 2007. godine hrvatski časnici sudjeluju u misijama u Nepalu (UNMIN), Sierra Leoneu (UNOSIL), Libanonu (UNIFIL) te Burundiju (BINUB), dok je godinu dana kasnije na Golansku visoravan u sklopu misije UNDOF upućena prva postrojba OS RH.

Hrvatski specijalci u Africi

Hrvatska vojska može se pohvaliti i sudjelovanjem u mirovnoj misiji u Čadu te Srednjoafričkoj Republici (MINURCAT). U te dvije države najprije su početkom 2009. otišla dvojica časnika, a sredinom iste godine upućeno je 15 pripadnika Bojne za specijalna djelovanja koji su se nalazili ondje sve do okončanje misije u listopadu iste godine.  

Pored sudjelovanja u mirovnim misijama UN-a, Hrvatska sudjeluje u NATO-voj mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF), sudjelovala je u operaciji EU-a (EUFOR) u Čadu i Srednjoafričkoj Republici, uključila se 2009. godine u operaciju KFOR-a na Kosovu te u mirovnu operaciju Europske unije u Adenskom zaljevu (ATALANTA).

U mirovnu operaciju NATO-a na Kosovu upućen je 1. srpnja 2009. prvi hrvatski kontingent od 20 pripadnika OS RH i dva transportna helikoptera Mi-171-Sh. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta je prevoženje ljudi i tereta. Sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji Europske unije EU NAVFOR Somalija - ATALANTA započelo je u travnju 2009. upućivanjem prvog pripadnika Hrvatske ratne mornarice na francusku fregatu Aconit, angažiranu u Adenskom zaljevu. Drugi mornarički časnik upućen je u kolovozu 2009. na belgijsku fregatu Louise Marie.