nebeski spektakl

Pogledajte najspektakularniju kišu meteora u povijesti

14.12.2017 u 22:49

Bionic
Reading

Meteorska kiša Geminida, koja je bila vidljiva iz svih zemalja svijeta, bila je u noći na četvrtak pravi nebeski spektakl koji je oduševio brojne ljubitelje ovakvih fenomena

Riječ je o godišnjem fenomenu meteorske kiše Geminida, koji su jedna od najspektakularnijih svemirskih predstava, a mnogi stručnjaci smatraju da je ove godine ta predstava bila najbolja u povijesti praćenja meteorskih kiša.

'Pored meteorske kiše Perzeida, ona koju proizvedu Geminidi bila je sigurno najspektakularnija ove godine, a nije ju pokvarila ni Mjesečeva svjetlost', kazao je Bill Cooke, NASA-in stručnjak za meteore.

Geminidi su zanimljivi i sa znanstvenog stanovišta jer većinu meteorskih kiša uzrokuju kometi, no ova je proizvedena zahvaljujući asteroidu 3200 Phaethon, čiji dijelovi svake godine u određeno vrijeme sagorijevaju u Zemljinoj atmosferi.

  • +6
Kiše meteora Izvor: Profimedia / Autor: Soner Kilinc

NASA navodi kako je ovogodišnja meteorska predstava Geminida bila vidljiva od 19 sati u srijedu pa sve do ranog jutra u četvrtak, dok je najintenzivniji val zabilježen oko četiri sata poslije ponoći.