bazilika srca isusova

[FOTO/VIDEO] Pogledajte kako je izgledalo miniranje u crkvi u središtu Zagreba

28.09.2021 u 16:58

Bionic
Reading

U prošlogodišnjem potresu u Zagrebu, osim brojnih drugih zgrada, teško je oštećena bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, a u njoj je danas uspješno obavljeno miniranje svoda koji je dijelom bio urušen

U potresu koji je prošle godine zatresao Zagreb i okolicu oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama urušio se dio stropa svetišta. Teško je oštećena i bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj, u kojoj se urušio strop, a u podrhtavanju tla oštećena je i crkva župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju, ali i župa Svih Svetih u Sesvetama.

Miniranje svoda u bazilici Srca Isusova Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Božidar Ćurić iz Ravnateljstva civilne zaštite naveo je kako je miniranje bilo potrebno zbog daljnje rekonstrukcije i sanacije. U potresu je, kako kaže, oštećen jedan dio svoda te je miniranje izvršeno zbog sigurnosti daljnje sanacije.

'Kontroliranu eksploziju obavili su profesionalci, postavili su oko 16 kilograma eksploziva. Nije bilo dodatnih vibracija jer su ispod postavljene gume i šuta', kazao je Ćurić.

  • +8
Miniranje svoda Bazilike Srca Isusova Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL