niagara parks

Pogledajte kako izgleda tunel ispod Niagarinih slapova, odnedavno otvoren i za posjetitelje

14.11.2022 u 22:29

Bionic
Reading

Prije više od stoljeća duboko ispod jedne od kaskada Niagarinih slapova iskopan je tunel koji je sve do ove godine bio zatvoren za posjetitelje. Tunel je to dug 670 metara i nalazi se na kanadskoj strani, a izlazi na rijeku te otkriva najbolji pogled na njezine slapove

Od srpnja ove godine posjetiteljima Niagarinih slapova, odnosno jedine još uvijek očuvane hidroelektrane smještene na slapovima, nudi se tura kroz tunel i daje uvid u pionirski građevinski rad nastao prije više od sto godina. Naime elektrana koja je radila od 1905. do 2006. preusmjeravala je vodu iz snažne Niagare za pokretanje ogromnih generatora koji su strujom opskrbljivali cijelu regiju. Regija oko vodopada navodno je svojedobno bila središte za poslovne ljude koji su htjeli zaraditi na hidroenergiji.

Bilo je otvoreno nekoliko elektrana, od kojih je danas ostala samo Niagara Parks, jedina očuvana hidroelektrana na svijetu iz tog vremena. Koristila je, za ondašnje pojmove, vrhunsku tehnologiju - Westinghouseove generatore za stvaranje izmjenične struje koju je patentirao Nikola Tesla. Elektrana je započela raditi s dva generatora da bi ih 1924. imala 11 i svi su do danas očuvani, piše CNN.

Njezina vanjska strana od vapnenca i plavi krov bili su pokušaj njujorškog arhitekta Algernona S. Bella da elektranu vizualno uskladi sa slapovima. Stakleno dizalo vodi posjetitelje 55 metara u dubinu te pokriva šest katova infrastrukture za proizvodnju hidroenergije. Na samom dnu nalazi se tunel kroz koji bi voda izlazila i ulijevala se u rijeku.

  • +9
Niagara Parks Izvor: Niagara Falls / Autor: Niagara Falls

U tunelu visokom gotovo osam i širokom šest metara nalazilo se 270 tisuća litara vode koja se kretala brzinom od devet metara u sekundi. Tunel je blago zakrivljen i poput kakve utvrde napravljen od četiri sloja cigle, obložen betonom debljine pola metra te je sa svih strana okružen škriljevcem. Važno je napomenuti da je cijelo ovo zdanje prije više od sto godina u potpunosti izgrađeno bez struje.

Na kraju tunela nalazi se platforma velika 20 metara u razini rijeke, gotovo na podnožju vodopada Horseshoe Falls, najvećeg Niagarina slapa. Na tom mjestu voda se nekad ulijevala u rijeku, a danas je mjesto s najboljim pogledom na slapove.