RIJEDAK PRIZOR

Pogledajte kako izgleda kad munja udari u zrakoplov

07.03.2024 u 16:39

Bionic
Reading

Zrakoplov Boeing 777 uzletio je na liniji Vancouver - London u nedjelju navečer kad ga je pogodila munja

Autor video snimke Ethan West rekao je za CBC News da je promatrao zrakoplove kada je ugledao jedan od svojih omiljenih zrakoplova Boeing 777-300ER. Ubrzo nakon što je počeo snimati zrakoplov Air Canada koji je poletio, u njega je udario grom, prenosi Business Insider.

Glasnogovornik Air Canada potvrdio je za CBC News da je zrakoplov koji je poletio iz Vancouvera u nedjelju pogodio grom. Unatoč tome, zrakoplov je nastavio putovanje do londonske zračne luke Heathrow te sigurno sletio nakon 10 sati leta.

Zrakoplovi za koje se sumnja da ih je pogodio grom moraju proći obvezni pregled što može dovesti do odgode letova. Ovakav udar munje u zrakoplov prema kanadskoj Nacionalnoj meteorološkoj službi događaju se jednom godišnje, no rijetko kad ih netko snimi.

Nacionalna meteorološka služba kaže da mlažnjaci izbjegavaju grmljavinske oluje što je više moguće jer oni zapravo često uzrokuju udar: 'Njihova prisutnost pojačava ambijentalna električna polja tipična za grmljavinske oluje i olakšava električni kvar kroz zrak', rekli su kanadski meteorolozi.

Komercijalni mlažnjaci dizajnirani su s nekoliko tipova zaštita za ublažavanje udara groma, kao što je dodatni sloj zaštite koji odvodi struju dalje od putnika i unutarnje elektronike. Ponekad udar ipak može oštetiti trup, kao u slučaju Boeinga 787 Dreamlinera American Airlinesa prošle godine.