PLJAČKAŠ SPLITSKE POŠTE

Poginuo od bombe koju je podmetnuo prijatelju

29.12.2008 u 08:47

Bionic
Reading

Dvadesettrogodišnji Strahinja Rašeta, srpski kriminalac koji je bio jedan od sudionika spektakularne pljačke splitske pošte, umro je jučer ujutro u beogradskoj bolnici

Rašeta je u subotu navečer pokušao staviti eksplozivnu napravu pod džip Milana Mitića iz Beograda. No ubojica je slučajno likvidirao sam sebe. Kako piše Press, Rašeta i Mitić bili su prijatelji, no do pokušaja ubojstva došlo je navodno zbog 15 tisuća eura koje je Rašeta dugovao Mitiću.

Rašeta je čekao da se pojavi njegova meta. Kada Mitića nije dočekao, odlučio je bombu postaviti pod njegov automobil. Zalijepio je eksplozivnu napravu za auspuh džipa, no kako vozilo nije bilo hladno, došlo je do eksplozije u kojoj je bombaš teško ozlijeđen. Rašeta je preminuo sljedećeg jutra u bolnici.

Strahinja Rašeta bio je član organizirane kriminalne skupine iz Šapca. Nalazio se i na tjeralici hrvatskog MUP-a izdanoj upravo zbog sudjelovanja u pljački splitske pošte. Tjeralica je raspisana po nalogu Županijskog suda u Splitu koji je Rašetu, zajedno s još sedam uhićenih, osumnjičio za udruživanje za počinjenje kaznenog djela i razbojstvo.

Nakon pljačke, Rašeta se mjesecima skrivao u Beogradu, a tamošnja policija ga je uhitila u lipnju ove godine. Rašetu se smatralo opasnim kriminalcem kojeg se dovodilo u vezu s ubojstvima Gorana Mijatovića Mite i Vojislava Jekića, bivšeg policijskog načelnika. Također, bio je osumnjičen i za likvidaciju Borisa Govedarice te za pokušaj ubojstva Đorđa Ždrala.