SAVEZ ZA POMORSKU SIGURNOST

Podmornička diplomacija: Tko je vukao konce akcije koja je razbjesnila Francusku i je li to povratak Londona na svjetsku scenu nakon debakla s Brexitom?

20.09.2021 u 12:40

Bionic
Reading

Dok su odnosi Francuske i SAD-a svakim danom sve gori, Velika Britanija, koja je također sudjelovala u poslu s australskim podmornicama, za sada se pokazala kao nevjerojatan pobjednik u savezu za pomorsku sigurnost koji je posijao bijes i optužbe na tri kontinenta, piše New York Times

Britanska vlada odigrala je ulogu i posredovala u ranoj fazi sklapanja trosmjernog saveza sa SAD-om i Australijom vezanog za razmještanje nuklearnih podmornica na Pacifiku, tvrde dužnosnici u Londonu i Washingtonu. Taj značajni sporazum objavljen je nekoliko sati nakon što je Australija otkazala ugovor s Francuskom, vrijedan 66 milijardi dolara, za nabavu konvencionalnih podmornica, izazivajući bijes u Parizu i tiho zadovoljstvo u Londonu, piše New York Times.

Za britanskog premijera Borisa Johnsona, koji će se sljedeći tjedan sastati s predsjednikom Bidenom u Bijeloj kući i govoriti u Ujedinjenim narodima, ovo je prva opipljiva pobjeda u kampanji da Britaniju nakon Brexita učini igračem na globalnoj sceni.

Otkako je prije 18 mjeseci napustila Europsku uniju, Britanija je tražila svoje mjesto u svijetu. Potpisivanjem sporazuma sa SAD-om i Australijom ta je država potvrdila svoj status vojne sile s nuklearnom ekspertizom, kao i pouzdanog saveznika Amerike. Jednako tako, dalo je to vjetra u leđa strategiji Borisa Johnsona da ojača prisutnost u Aziji, što je isprva izgledalo samo kao nostalgično vraćanje u britansku imperijalnu prošlost. No Britanija je sada dogovorila trgovinske ugovore s Australijom, Japanom i Južnom Korejom, ali i rasporedila nosač zrakoplova kako bi pomogla SAD-u da drži na oku Kinu u Južnokineskom moru, u kojem Peking pokušava ostvariti vlastite carske ambicije.

Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN / POOL

'Prvi put počinje se stvarati globalna Britanija', rekla je Kim Darroch, bivša britanska veleposlanica u Washingtonu. 'Počinjemo stvarati stvarnu prisutnost, u obrambenoj i ekonomskoj sferi, u tom dijelu svijeta', dodala je.

Za državu koju je predsjednik Biden u nedavnom povlačenju iz Afganistana tretirao tek kao nešto više od usputne pomisli, to je bio dobrodošao povratak u svijet u kojem su relevantni. Britanski dužnosnici smatraju da je sporazum dokaz njihove sposobnosti da se vješto kreću u svijetu nakon Brexita, u ovom slučaju na račun europskog susjeda.

>>> Australski premijer odgovara na francuske optužbe za 'dvoličnost i laž': Razumijem ih, ali mi štitimo svoje interese

Australija se prvo obratila Britaniji kako bi predložila da joj Britanci i Amerikanci pomognu u nabavi nuklearnih podmornica, prema tvrdnjama britanskih dužnosnika. Australci su zaključili da konvencionalni dizelski modeli, koje je nudila Francuska, neće biti dovoljni za budućnost u kojoj Kina predstavlja sve veću prijetnju. S obzirom na to da suradnja Britanije i SAD-a po pitanju nuklearne tehnologije potječe još iz 50-ih godina, bilo je neizbježno da obje države budu uključene u savez.

  • +4
Ilustrativna galerija / Američke podmornice Izvor: EPA / Autor: JEON HEON-KYUN

Naime neki od američkih dužnosnika pitali su se zašto Britanija uopće mora biti uključena u dogovor i zašto SAD ne bi direktno poslovao s Australijom. Među britanskim argumentima bilo je to da su njihovi vojni protokoli slični onima australske vojske, što Australcima olakšava upravljanje brodovima također opremljenima britanskom tehnologijom.

No koliko god su u Londonu oduševljeni zbog uloge Britanije u novom savezu, pitanje je kakva je britanska budućnost na geopolitičkoj karti svijeta. Sporazum oko podmornica vjerojatno će pogoršati odnose Britanije s Francuskom, već načete zbog sporova oko prava na ribolov i prelaska migranata kroz La Manche nakon Brexita.

Prijezir francuske vlade prema Britaniji bio je očit u njenom odgovoru na vijesti o savezu: opozvala je svoje veleposlanike u SAD-u i Australiji, ali ostavila svog izaslanika u Britaniji. Ta je gesta, prema francuskim medijima, trebala pokazati da Francuska smatra Britaniju nevažnim igračem u geopolitičkoj drami. Drugi analitičari rekli su da je Francuska bila iznervirana jer je smatrala da Amerika nagrađuje Britaniju umjesto da je kazni zbog napuštanja Europske unije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i australski premijer Scott Morrisson sastali su se u Parizu u srpnju ove godine Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Ni odnosi sa SAD-om za Britaniju ne izgledaju bajno, bez obzira na sporazum. Sukob između dvije saveznice mogao bi buknuti zbog Sjeverne Irske, jer premijer Johnson traži promjene u trgovinskim aranžmanima nakon Brexita. Predsjednica Senata Nancy Pelosi u petak je prilikom posjeta Londonu ponovila upozorenje da ako Britanija ugrozi mir u Sjevernoj Irskoj, Kongres neće odobriti trgovinski sporazum između Britanije i SAD-a.

Osim toga, analitičari smatraju da Bidenovo tretiranje Britanije po pitanju Afganistana, ali i činjenica da je Amerika u posljednji tren obavijestila Francusku o savezu, pokazuje da će SAD prije svega slijediti svoje interese, bez obzira na osjetljivost transatlantskog područja odnosa.

'Najnevjerojatnija stvar je to koliko malo Amerikanci govore o svemu ovome, a koliko puno govore Britanci', rekla je Leslie Vinjamuri, direktorica programa za SAD u Chatham Houseu, britanskoj istraživačkoj instituciji. 'To govori o posebnom odnosu između SAD-a i Britanije. No poseban odnos ne znači i to da je ravnopravan', poručila je.