pokrenut dijalog

Počinju pregovori vlade i oporbe nakon krvavih prosvjeda u Keniji

09.08.2023 u 06:38

Bionic
Reading

Kenijska vlada i oporba počinju u srijedu pregovore ne bi li riješile političku krizu nakon krvavih prosvjeda protiv poskupljenja životnih troškova i rezultata prošlih predsjedničkih izbora u toj istočnoafričkoj zemlji.

Oporbeni čelnik Raila Odinga organizirao je od ožujka do srpnja deset prosvjednih skupova od kojih su neki bili obilježeni krvavim sukobima s policijom, ali nisu naišli na veći odaziv. Na njima se tražila provjera rezultata izbora održanih u kolovozu 2022. koji su na vlast doveli predsjednika Williama Ruta.

Na tim je prosvjedima ubijeno najmanje 20 ljudi, kažu vlasti, ali je stvarni broj žrtava znatno veći, ocjenjuju organizacije za ljudska prava i oporba koje optužuju policiju za nasilje.

Zaredali su pozivi na dijalog Ruta i Odinge, napose iz UN-a, tajništva Commonwealtha i glavnih kenijskih glasila.

Pregovori trebaju početi u srijedu u 11.30 sati (10.30 sati po srednjoeuropskom vremenu), a da se još ne zna koliko će potrajati. Svaka strana je imenovala pet predstavnika.

Koalicija Azimio Raile Odinge rekla je da želi razgovarati o porastu životnih troškova i o izbornoj reformi.

Kimani Ichung'wah, vođa parlamentarne većine iz stranke Kenya Kwanza na vlasti, rekao je u ponedjeljak da gospodarska kriza neće biti na dnevnom redu pregovora, unatoč opetovanim zahtjevima oporbe.

"Saslušat ćemo ih o svemu, osim o životnim troškovima. Predsjednik na tome već radi", rekao je Ichung'wah koji će voditi vladino izaslanstvo.

Oporba je poručila da je spremna na dijalog jer zemlja "zaslužuje mir, a ne paralizu".

Odinga je za vikend izjavio da nije zainteresiran za dogovor o podjeli vlasti s Rutom, zaprijetivši novim prosvjedima ako se ne ispune zahtjevi oporbe.

"Ako se ne dogovorimo za 30 dana, Kenijci će zauzeti drukčije stajalište", rekao je 78-godišnji oporbeni veteran.

Kenija je gospodarski pokretač istočne Afrike. No ta se zemlja s 54 milijuna stanovnika bori s golemim izazovima.

Inflacija u Keniji neprekidno raste, javni dug je dosegnuo 65 milijarda eura, što je oko 67 posto BDP-a i njegovo vraćanje postaje sve skuplje zbog stalnog pada vrijednosti domaće valute šilinga.