slučaj prijevare

Počelo suđenje Trumpu: Ovo je nastavak najvećeg lova na vještice svih vremena

02.10.2023 u 18:40

Bionic
Reading

Donaldu Trumpu i njegovoj obiteljskoj tvrtki počelo je suđenje ponedjeljak u New Yorku u slučaju prijevare, koji bi mogao nanijeti veliku štetu bivšem američkom predsjedniku i njegovom carstvu nekretnina.

Trumpa, favorita za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., državna tužiteljica New Yorka Letitia James optužuje da je napuhao vrijednost svoje imovine za milijarde dolara kako bi osigurao bolje uvjete kredita i osiguranja.

"Ovo je nastavak najvećeg lova na vještice svih vremena", rekao je Trump prije ulaska u sudnicu na Manhattanu.

"Imamo sjajnu tvrtku. Stvorio sam sjajnu tvrtku. Ogromna je", nastavio je. "Ima neke od najvećih nekretnina na svijetu. A sada moram ići pred nevaljalog suca", dodao je Trump.

Trump, odjeven u tamnoplavo odijelo, sa svijetlo plavom kravatom i iglom s američkom zastavom na reveru, ponovno je tužiteljicu James, koja je crnkinja, nazvao "rasisticom" i rekao da mu se demokratkinja osvećuje. 

"Bez obzira koliko novca mislite da imate, nitko nije iznad zakona", rekla je sa svoje strane James novinarima prije ulaska u sudnicu. "Zakon je i snažan i krhak. Danas ćemo u sudnici dokazati naš slučaj", dodala je. 

Trump planira prisustvovati prvom tjednu suđenja na državnom sudu na Manhattanu, navodi se u sudskom podnesku.

Suđenje dolazi tjedan dana nakon što je sudac koji vodi slučaj proglasio Trumpa odgovornim za prijevaru i uglavnom će se odnositi na kazne s kojima se mora suočiti.

James traži najmanje 250 milijuna dolara kazne, trajnu zabranu Trumpu i njegovim sinovima Donaldu Jr. i Ericu da vode posao u New Yorku te petogodišnje ograničenje poslovanja s komercijalnim nekretninama za Trumpa i njegove tvrtke.

Sudac Arthur Engoron prošlog je tjedna presudio da je James dokazala svoj slučaj prijevare protiv Trumpa, njegova dva odrasla sina i njegovih 10 kompanija.

Engoron je oštrim riječima opisao kako su izmišljali procjene. To je uključivalo Trumpovo izračunavanje vrijednosti svog stana u Trump Toweru kao da je tri puta veća od stvarne vrijednosti.