velika potražnja

Počelo cijepljenje protiv gripe; Soldo: Neće biti dovoljno za sve

19.10.2020 u 10:21

Bionic
Reading

Ove jeseni vlada veliki interes kod građana, a zbog toga što osim obične gripe, prijeti i koronavirus. Kako sada stvari stoje, neće svi koji žele moći dobiti svoju dozu cjepiva.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je naručio četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija gripe, piše HRT.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

U tijeku je distribucija prvog dijela cjepiva protiv gripe tako da cijepljenje osoba koje imaju povećani rizik od komplikacija počinje danas.

Ove je godine nabavljeno 460.000 doza, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine.

Zatraženo dodatnih 130 tisuća doza

Naime, početkom godine se tražilo od liječnika koji cijepe da na temelju odaziva na cijepljenje procijene potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 449.300 doza, a nabavljeno 460.000 doza. Zbog povećanog interesa koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, a uslijed pandemije koronavirusa, u tijeku je nabava i dodatnih 130.000 doza.

Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine te se očekuje da će se cjepivo u zdravstvene ustanove distribuirati u tri dijela.

Mnogi će trebati pričekati početak studenog

Trenutno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca.

Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi u sljedeća dva tjedna, već će velik dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog.

Također oni koji ne uspiju niti u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu.

U cijeloj zemlji od danas počelo cijepljenje protiv gripe Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Soldo kaže da neće biti dovoljno za sve

U prosincu stižu dodatne doze cjepiva za pacijente koji za sada nisu uspjeli rezervirati termin kod liječnika obiteljske medicine ili u zavodima za javno zdravstvo.

'Zbog velikog interesa, neće biti dovoljno za sve', istaknula je gostujući u emisiji Studio 4, predsjednica Hrvatske liječničke komore Ana Soldo.

Dodaje da smo ove godine zapravo dobili duplo više doza u odnosu na prošlu godinu, a da se nije moglo naručiti više jer se sve ravnalo prema prošloj 2019. godini i broju cijepljenih građana. 'Kako je procijepljenost kod nas niska, mi jesmo dobili dvostruko veće količine, ali svejedno su manje nego što nam treba. Ne postoji sustav rezerviranja za hitne slučajeve', dodaje.

Ana Soldo kaže da je program napravljen tako da su prioritet onkološki pacijenti, ljudi koji imaju problema s imunom sustavom, kronični pacijenti iznad 65 i trudnice, a za njih je cjepivo besplatno. 'Koliko su se oni cijepili proteklih godina, toliko imamo i ove godine', kaže.

Inače, cijena cjepiva ove godine je 96,39kn, ali spomenute skupine ne plaćaju ništa jer to pokriva država.

Soldo ponavlja da bi kombinacija dobivanja gripe i Covida mogla značiti velike posljedice za zdravlje osobe koja bi oboljela od obje bolesti istovremeno, stoga je pametno cijepiti se protiv sezonske gripe.

'Zbog straha od dobivanja obje bolesti, imamo ljude koji se nikada nisu cijepili, a sada se žele cijepiti', dodaje.

Predsjednica Hrvatske liječničke komore ističe da se nije kasno cijepiti i krajem prosinca. 'Ima vremena, bitno je da se osigura cjepivo', poručuje.

"Problem je što je Covid ušao u velik broj zdravstvenih ustanova"

Što se tiče koronavirusa, u Hrvatskoj posljednjih dana bilježimo velike brojke. 'Sam broj zaraženih od koronavirusa čak i nije možda toliko zabrinajvajuć, kao činjenica da je virus prodro u velik broj zdravstvenih ustanova', dodaje Soldo.