11. izborna jedinica

Počeli izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora; otvorena biračka mjesta u Australiji

15.04.2024 u 23:43

Bionic
Reading

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja

Sva tri biračka mjesta na istočnoj obali Australije, u Canberri, Sydneyu i Melbournu na vrijeme su otvorena, izbori su započeli, potvrdio je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Damir Kontrec.

Četvrto biračko mjesto u Australiji, u Perthu, otvara se u utorak, sat iza ponoći, kada i ono u Pekingu, u Kini.

Sudi li se po broju aktivno registriranih birača, zanimanje za saborske izbore u Australiji ove je godine bitno slabije nego na izborima u pandemijom koronavirusa obilježenoj 2020. godini. Naime, za aktualne se izbore registriralo samo 520 birača, prije četiri godine njih oko 2. 800.

Je li na to utjecalo što se izbori održavaju radnim danima, utorkom i srijedom, a ne subotom i nedjeljom, kada većina građana, ne radi, Kontrec kaže da mu je teško reći.

Nismo radili nikakve analize, ali sasvim sigurno i to može biti jedan od razloga, izjavio je potpredsjednik DIP-a.

Podsjetio je kako i birači koji se nisu registrirali imaju mogućnost, ako su upisani u popis birača, te imaju prebivalište u inozemstvu, zatražiti potvrdu od nadležnog DKP-a i mogu glasovati.

U utorak u 7 sati otvaraju se biračka mjesta u 22 europske države

Izbori za Sabor u inozemstvu će se održati u 41 državi, u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), svoja vrata najviše ih otvara u utorak u 7 sati.

Prema podacima DIP-a, biračka mjesta tada se otvaraju u 22 europske države, te u Egiptu i Južnoafričkoj Republici, u kojima je aktivno registrirano osam, odnosno 75 birača.

U 11. izbornoj jedinici, koju praktično čini cijeli svijet, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za aktualne izbore gotovo 223.000, što je za oko 37.000 više u odnosu na izbore iz srpnja 2020. godine.

Najviše aktivno registriranih je u Mostaru (58.000), Beogradu (19.300), Subotici (17.700), Stuttgartu (15. 800), Munchenu (13. 500), te u Beču i Orašju (po 10. 300), gradu na krajnjem sjeveroistoku BiH u kojemu će se prvi put otvoriti biračka mjesta (4) za saborske izbore.

U inozemstvu glasuju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.