PS3 VS HACKERS

Počela su prva PS3 izbacivanja s PSN-a

17.02.2011 u 12:54

Bionic
Reading

Sony je izgleda konačno odlučio stati na kraj hakerima koji na svojoj konzoli PlayStation koriste piratski softver tako da im onemogući korištenje PSN-a te igranje multiplayer naslova

Ono o čemu se unazad nekoliko tjedana dosta spekuliralo i nagađalo konačno je dobilo svoju potvrdu. Naime, prema navodima popularnog hakerskog foruma, nekoliko korisnika se požalilo da zbog pokušaja premošćivanja PSN logina nisu bili u mogućnosti pristupiti PlayStation Networku odnosno da ih je PSN banirao. Izgleda kako se za ovakvu praksu Sony odlučio kao krajnju mjeru kojoj su prethodili svi događaji unatrag nekoliko mjeseci kada se situacija zaoštrila na relaciji Sonyja i grupe hakera koji su uspjeli probiti zaštitu PlayStationa 3 te uz pomoć kućnog softvera pokretati piratske verzije igara.

Izgleda da su se banovi počeli događati kada su korisnici pokušali preusmjeriti svoju DNS adresu kako bi pristupili PSN-u preko svoje jailbreakane konzole. Tako su korisnici koji su popušili ban dobili i porukicu: 'Niste u mogućnosti koristiti PlayStation Network s ovim računom.'

Za sada još nije točno utvrđeno jesu li korisnici doživjeli ban jer su pokušali 'prevariti' i zaobići sigurnosne protokole PlayStation Networka ili su tu sudbinu doživjeli zbog piratskog softvera nađenog na njihovoj konzoli. Ne bismo se čudili da je zbog oba razloga. Osim toga, Sony je odaslao upozorenje kako bi svojim korisnicima ukazao na kršenje prava i propisa njihovog PSN servisa.

Izgleda da će vlasnike PlayStationa 3 koji na svojoj konzoli imaju bilo kakvu vrstu piratskog softvera zadesiti ista sudbina kao i vlasnike piratskih konzola Xbox 360 koji odavno znaju da će u slučaju igranja naslova online ili korištenja usluge Xbox Live, njihova konzola, a ne account, biti trajno izuzeta od korištenja tih usluga.