GREENFIELD INVESTICIJA U SLAVONIJI

Počela gradnja elektrane Sunčice Lalić

24.12.2013 u 10:34

Bionic
Reading

Simboličnim rezanjem vrpce predsjednik Republike Ivo Josipović jučer je u industrijskoj zoni Tečine, u Babinoj Gredi, označio početak gradnje najvećeg hrvatskog kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu snage 9,7 MW 'Viridas Biomass' i implementacije 50 milijuna eura vrijedne investicije

'Djed Mraz je Babinoj Gredi donio najbolji mogući dar, investiciju koja treba biti primjer drugima i koja je za nas sve znak optimizma, prekretnica i pokazatelj da ćemo u 2014. krenuti u dobrom smjeru. Na ovu će se investiciju naslanjati drugi projekti, druge djelatnosti i dati novi polet. Želim da se na Babinu Gredu ugledaju i drugi te da u sljedećoj godini investitori više ne moraju papirologiju rješavati tri godine i prolaziti toliku proceduru, jer mnogi kažu da je borba s papirima mnogo teža nego borba s lopatom', rekao je Josipović.

Nositelj projekta je društvo Uni Viridas d.o.o. iz Zagreba, čija je osnivačica bivša manekenka Sunčica Lalić. Danas je većinski većinski vlasnik tvrtke Unit Investment N.V., tursko-belgijska energetska korporacija koji ima više od 40 godina iskustva na području energetike te u svom projektnom portfelju posjeduje 3000 MW, uključujući termoelektrane na prirodni plin, velike hidroelektrane te obnovljive izvore energije na području Turske, Europe i Bliskog istoka.

Potpisan je 14-godišnji ugovor o otkupu električne energije s HROTE-om, 14-godišnjim ugovorom s Hrvatskim šumama osigurana je sirovina, drvena sječka, a nabavljena je i sva potrebna oprema. Završetak gradnje i početak operativnog rada elektrane očekuje se sredinom 2015. godine, piše Glas Slavonije

U drugoj razvojnoj fazi, sagradit će se još i staklenici, peletarnica i hladnjača, a ukupna ulaganja s drugom fazom premašit će iznos i od 70 milijuna eura. Proizvođač opreme i izvođač radova je finska tvrtka MW Power OY, vodeći europski proizvođač opreme na području biomase koja je podružnica Metso korporacije, globalne korporacije s 28.000 zaposlenika u više od 50 zemalja.

Suradnja tih korporacija trenutačno je najveća greenfield investicija na području Vukovarsko-srijemske županije i šire te predstavlja prvo direktno strano ulaganje u Hrvatsku u 2013. godini. Načelnik Babine Grede Josip Krnić u svome je nastupu bio vrlo emotivan, ustvrdivši da je riječ o projektu od kojeg će lokalna zajednica imati višestruke koristi.

'Energana će napajati pola Vukovarsko-srijemske županije koja će biti energetski neovisna. Općini Babina Greda donijet će financijsku neovisnost, u zoni će se do kraja 2015. otvoriti 200 radnih mjesta i kada su me investitori izvijestili da je projekt dobio zeleno svjetlo i da kreće, plakao sam cijelim putem od Zagreba do Babine Grede', rekao je Krnić.

Na svečanosti su govorili i predsjednik uprave MW Power Jorma Lehtoviita i članica uprave Uni Viridasa Sunčica Lalić, a bili su nazočni i članovi diplomatskog zbora Finske i Turske, saborski zastupnici, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije te mnogi Babogredci.